Voormalig jeugdhuis Mamoet tegen de vlakte

 

Het roemruchte voormalige jeugdhuis Mamoet op de hoek van de Vilvoordsesteenweg en de Rijkenhoekstraat is tegen de vlakte gegaan. Daarmee komt definitief een einde aan wat voor vele generaties Grimbergenaren dé ontmoetingsplaats in hun jonge jaren was. De afbraak kadert in de heraanleg van het momenteel onoverzichtelijke en gevaarlijke kruispunt.

Jeugdhuis Mamoet werd eind jaren 80 opgericht door een aantal vrienden – onafhankelijk en zonder subsidies. Toen café de Grimlach failliet ging, namen ze de zaak over en maakten ze er een jeugdhuis van. De naam ‘Mamoet’, die kwam er omdat het volgens hen wel ‘sterk’ klonk. Meer dan twintig jaar lang hebben Grimbergse jongeren er getapt, gepoetst, optredens georganiseerd en onvergetelijke momenten beleefd. Er werden vriendschappen voor het leven gesmeed.

Vorig jaar al vond de ‘Last Mamoet Party’ plaats, waarbij de Mamoeters van weleer over de generaties heen er nog een keer een lap op gaven.

Het pand van de voormalige Mamoet, dat al jaren leegstond, is eigendom van de gemeente en wordt net als twee aangrenzende woningen afgebroken. De gemeente en het Agentschap Wegen en Verkeer willen het onoverzichtelijke kruispunt van de Rijkenhoekstraat en de Wolvertemsesteenweg opnieuw aanleggen. Hét heikel punt is dat de draaicirkel er te groot is. Vanuit de Rijkenhoekstraat komen bussen, tractoren en vrachtwagens de Wolvertemsesteenweg op en dat leidt tot onoverzichtelijke en gevaarlijke toestanden. Om de bocht te kunnen nemen moeten ze soms heel het tegenliggend rijvak inpalmen. Als er zich op dat moment ook nog fietsers en voetgangers op het kruispunt bevinden, wordt het helemaal erg: zij hebben geen plaats. Hoe de inrichting er precies zal gaan uitzien is wel nog niet duidelijk.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise