Verbod op captatie en recreatie door blauwalgen

 

Nadat eerder al vanuit Vilvoorde werd ingegrepen na de ontdekking van blauwalgen in het insteekdok van het Zeekanaal, vaardigt nu ook Grimbergen preventief een verbod uit op elke vorm van zachte recreatie en op het capteren van dit water voor besproeien van gewassen of als drinkwater voor dieren.

Blauwalgen komen vooral voor bij warm weer en in stilstaande wateren. Ze lijken op gewone algen, maar zijn feller van kleur. Bij het sterven van de blauwalgen komen er giftige stoffen (toxines) vrij, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. De klachten bij mensen variëren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. In ernstige gevallen kan het leiden tot de dood.

“Daarom vaardigt Grimbergen een verbod uit om water te capteren uit het insteekdok op ons grondgebied voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee”, aldus waarnemend burgemeester Philip Roosen (N-VA). “Tevens geldt er een verbod op elke vorm van zachte recreatie op voorgenoemde locaties binnen een straal van 100m van de drijflaag. Het is dus ook verboden om te zwemmen en om honden te laten zwemmen in besmet water. Mocht u toch in contact komen met blauwalgen, dan raden wij aan om goed te douchen of de huid goed af te spoelen.”

De Vlaamse Waterweg zal de situatie opvolgen. Het is voorlopig ongekend hoe lang het verbod van kracht zal zijn. Dit hangt af van het weer. “Het is echter niet zo dat de blauwalgen meteen verdwijnen als het terug frisser wordt omdat het uiteindelijk bacteriën zijn”, aldus schepen van leefmilieu Eric Nagels (Vernieuwing). “We kunnen dus niet voorspellen hoe lang dit duurt. Enkel metingen kunnen vaststellen of er nog een gezondheidsrisico heerst.”

Gezien dit voorval en het warme weer dat er nog aankomt waarschuwt de gemeente zijn inwoners om ook oplettend te zijn in alle andere wateren. “Als je een blauwe of roodbruine drijflaag van algen ziet, dan vermijdt je best alle contact met dit water, ga je zeker niet zwemmen of laat je geen dieren drinken van dit water. Mocht je ergens blauwalgen opmerken, meldt dit dan zeker aan de dienst milieu van de gemeente Grimbergen of aan de Vlaamse Milieumaatschappij zodat het probleem nauwgezet kan opgevolgd worden.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise