Vrienden geven job op en starten artisanale bakkerij

 

Het is eens wat anders: in Beigem heeft een artisanale bakkerij de deuren geopend in plaats van gesloten. De achterkant van een voormalig café werd tot een kleine bakkerij omgebouwd. De twee bakkers van dienst, Didier en Baudouin, hebben er zelfs hun job voor opgegeven. Voor hun passie, maar ze hebben ook een missie. “Kwalitatief brood, lekkere baguettes, croissants en pistolets: je vindt het almaar moeilijker. We voorzien nu gewoon zelf wat we al die jaren hebben gemist.”

Didier Debourg (54) en Baudouin Guyot (58) zijn de nieuwe warme bakkers van Beigem. “Een gat in de markt”, lachen ze. Maar ze menen het ook. “Er is dan ook nauwelijks nog een warme bakker te vinden in Grimbergen en al zeker niet in Beigem. We hebben er onze missie van gemaakt om dit probleem te verhelpen en zo onze buurt een dienst te bewijzen.”

Beide gaven ze zelfs hun job op om deze stap te zetten. Baudouin stond 20 jaar lang aan het hoofd van een communicatie- en marketingbedrijf. Didier wilde als 14-jarige wel bakker worden maar moest van zijn ouders algemene humaniora volgen. Hij belandde uiteindelijk via het hotelwezen in de bank-en verzekeringssector. Nu maakt hij dus zijn jeugddroom waar.

“Het is iets helemaal anders en bovendien is het ook nog lekker”, lachen de twee die al 25 jaar bevriend zijn. “Gedaan met schermen en computers. Nu gaan we bakken tot ons pensioen…”

“Ik ben altijd wel blijven bakken in mijn vrije tijd”, vertelt Didier. “Vooral taarten en patisserie dan. Zo is uiteindelijk ook het idee gegroeid om dit samen op poten te zetten.” Ook Baudouin bakt al jaren zijn eigen brood.

De twee zweren voor hun baksels bij een specifieke soort bloem uit Hollange, die zowel in België als Frankrijk moeilijk te bekomen is. “Want met goede bloem begint alles. Dat is ons belangrijkste ingrediënt en alles staat en valt ermee. Die bloem wordt geproduceerd door een eeuwenoude molen, een supertraag procédé. Wij kennen gelukkig de leverancier.”

Bakkerij Boo is nog maar een paar dagen open maar de klanten hebben hun weg al gevonden. “Alles wat tot nog toe gebakken hebben, hebben we verkocht. Vooral de baguettes zijn een ‘hit’. Op een viertal dagen hebben we toch al 200 mensen over de vloer gekregen in ons klein bakkerijtje. Van hier in Beigem maar ook vanuit heel Grimbergen. De buurtbewoners zijn uiteraard superblij dat er terug een warme bakker om de hoek woont. 15 à 20 jaar geleden was er nog één naast de apotheek. Nu moesten de mensen hier in Beigem naar de supermarkt of naar het centrum van Grimbergen.”

“We focussen ons in het begin vooral op brood en baguettes. Maar we gaan stilaan ook uitbreiden naar taarten. Ik heb net mijn eerste exemplaar gebakken. Er is geen specifieke rolverdeling. We doen allebei alles. Dat moet wel in zo’n kleine onderneming. Als er iemand eens niet is mag dat geen probleem zijn.”

Het vroege opstaan moeten ze er wel bij nemen. “Drie uur of zelfs twee is echt wel vroeg”, lacht Baudouin. “Sommige zaken vergen gewoon ook heel veel tijd. En de mensen verwachten dat alles klaar is op de moment dat je opent. Niet simpel maar ‘that’s life’. We hebben er zelf voor gekozen door alleen met kraakverse producten te werken. En als we sluiten begint al de voorbereiding voor de volgende dag…”

De minibakkerij is gelegen in de Gustaaf De Donderstraat aan de achterkant van wat een 20-tal jaar geleden nog een café was. “De vorige eigenaars hebben het omgebouwd van café tot woning en wij nu terug van woning tot bakkerij.”

Uiteraard zijn de twee niet zomaar onvoorbereid aan het avontuur begonnen. “We hebben veel geoefend. Er zijn heel wat proefbaksels gepasseerd de revue. Bovendien zijn we ook gaan meehelpen in een aantal artisanale bakkerijen, onder meer in ‘La Boule’ in Sint-Gillis. Om de stiel onder knie te krijgen.”

De twee raden klanten zoveel mogelijk aan om op voorhand via de webwinkel te bestellen. “Dan ligt alles zeker klaar en vermijden we grote overschotten van verse producten. Maar het is zeker geen verplichting. Zondag was echter alles al om half negen uitverkocht. En op is op. Als je online bestelt, ben je zeker.” www.boo.life

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise