Tv-kok Sofie Dumont werkt mee aan boek over oude bakovens

 

Vergeet de barbecue. Wie volgende zomer mee wil zijn met de zomertrend van 2019, bouwt nu zijn eigen houtoven in de tuin. De provincie en het Museum voor Oudere Technieken (MOT) in Grimbergen schreven daarom, in samenwerking met tv-kok Sofie Dumont, ‘Bouwen om te bakken’, een boek met 250 rijk geïllustreerde pagina’s over oude bakovens. Het is een praktische handleiding voor het gebruik, de bouw of de restauratie van authentieke bakovens.

“Vlaanderen telt nog duizenden oude bakovens”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. “Ze zijn getuigen van een recent verleden waarin ieder gezin zijn eigen brood bakte. In ‘Bouwen om te bakken’ kom je alles te weten over hoe je zo’n vervallen bakoven weer tot leven wekt. Een bakoven verbindt mensen, met elkaar, maar ook met het ambacht, de natuur en de bereiding van hun eigen voedsel.”

Ook Sofie Dumont heeft de veelzijdigheid van een bakoven al ontdekt. Speciaal voor ‘Bouwen om te bakken’ gaf ze enkele authentieke bakovengerechten, zoals pizza zonder tomatensaus, focaccia met witte pens of fruittaart, een moderne twist. Een bakoven maakt een fornuis bijna overbodig.

“’Bouwen om te bakken’ is een gedetailleerd stappenplan voor het gebruik en de bouw van bakovens volgens de manier van onze voorouders”, zegt Jan Selleslags, educatief medewerker van het Museum voor Oudere Technieken en mede-auteur van het boek. “Maar de aloude technieken zijn in een modern jasje gestoken. Hedendaagse ovenbouwers geven al hun geheimen prijs. Iedereen die een beetje handig is, kan zelf aan de slag.”

“Het boek is dan ook een uitnodiging voor iedereen die terug wil naar het echte pure leven waar tijd is voor elkaar”, zegt medeauteur Dirk Lembrechts. “Voor zij die beseffen dat samenwerken de sleutel tot succes is. Een bakoven bouwen en gebruiken is de ideale manier om een nieuwe drive te geven aan een groep vrienden of een buurtwerking. Vele handen maken licht werk.”

Behalve een praktisch DIY boek, is het met zijn +- 500 foto’s op 256 pagina’s ook een aantrekkelijk kijkboek. Het boek is vanaf 17 oktober verkrijgbaar in alle filialen van Standaard Boekhandel of kan besteld worden via www.vlaamsbrabant.be/bakovens

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise