GRIMBERGEN : ‘Cordon sanitaire’ rond Laeremans sneuvelt

CD&V belandt voor het eerst in jaren in de oppositie. Vernieuwing, dat een grote verkiezingsoverwinning behaalde, Open VLD en N-VA sloten zondagavond een princiepsakkoord. Met 18 zetels op 33 beschikken ze over een nieuwe meerderheid. Volgens CD&V wordt daarmee het ‘cordon sanitaire’ verbroken.

Vernieuwing, Open Vld en N-VA hebben een princiepsakkoord gesloten over de vorming van een nieuwe coalitie. In de nieuwe gemeenteraad heeft Vernieuwing acht zetels (+2), Open Vld zes (status quo) en N-VA vier (-1), wat een totaal oplevert van 18 zetels op 33.

Hoewel ook Groen er met liefst 6% op vooruitging (3 extra zetels), was Vernieuwing met een winst van 4,9 procent tot 21,9 procent dé grote winnaar van de stembusslag in Grimbergen. De lijst Vernieuwing werd getrokken door Bart Laeremans, die van 1995 tot 2014 eerst in de Kamer en daarna in de senaat zetelde voor achtereenvolgens het Vlaams Blok en het Vlaams Belang, een partij die hij in 2015 verliet.

Laeremans is al jaren de populairste politicus in Grimbergen. Ook nu slaagde hij daar vlotjes in met zelfs 3.498 voorkeursstemmen tot gevolg. Door het ‘cordon sanitaire’ werd Laeremans in 2012 nog op de oppositiebanken gedropt. Maar intussen heeft hij de Vlaams Belang-stempel voldoende afgeworpen om ook voor de andere partijen aanvaardbaar te zijn. Althans toch voor N-VA en Open Vld.

“We zitten erin.” De eerste reactie van Laeremans is tekenend en verraad bovenal een pak opluchting. Eindelijk behoren hij en zijn partij tot een bestuursmeerderheid. “Dat is op zich al een belangrijk nieuwsfeit. We hebben een mooie score behaald. Ik had dit ook verwacht, want er kwamen enorm veel reacties. We zaten duidelijk in de stijgende lijn. Ik ben ongelooflijk tevreden met dit resultaat.”

Grimbergen wordt momenteel bestuurd door een meerderheid van CD&V, Open Vld en Groen. Maar op die verstandhouding zat al langer heel wat ruis. In een gezamenlijke mededeling stellen Vernieuwing, Open Vld en N-VA “dat de kiezer een duidelijke keuze gemaakt heeft en deze nieuwe coalitie mogelijk maakte”. De drie partijen beloven “een totaal ander beleid” dat zal leiden tot “een beter Grimbergen”. In november zal het beleidsprogramma en andere beslissingen bekend gemaakt worden. Over de invulling van de mandaten, zoals wie burgemeester wordt, is er volgens de partijen nog geen beslissing genomen.

Bij CD&V zit de démarche van Open Vld en N-VA om met Vernieuwing samen te gaan diep. “We stellen vast dat Open Vld en N-VA alle principes overboord gooien en het cordon sanitaire verbreken in ruil voor belangrijke postjes in de gemeenteraad”, zegt voorzitter Daan Vertongen. “Ze deinzen er niet voor terug om zich gratuit te verbinden aan extreemrechtse gedachten”. Feit is dat CD&V zelf stevig achteruit boerde. Van 20,2% in 2012 houdt de partij nu nog 16,5% over, of een verlies van twee zetels (acht naar zes). Het opzij schuiven van huidig burgemeester Marleen Mertens zal daarin ongetwijfeld hebben meegespeeld.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise