Ultieme reddingspoging voor Pierebad

 

In een ultieme poging om het lekkende ‘Pierebad’ definitief te herstellen, gaat het gemeentelijk zwembad voor liefst twee maanden dicht (november en december). Net voor de tiende verjaardag van het bad, dat liefst 10 miljoen euro kostte, heeft de gemeente met de aannemer een overeenkomst bereikt. Die zal op eigen kosten een serieuze ingreep doen. “We zijn voor 99,9 procent zeker dat we de oorzaak gevonden hebben”, zegt schepen van Openbare Werken Chris Selleslagh (Open Vld).

Het Pierebad opende begin 2009 de deuren. De bouw zelf had zowat twee jaar in beslag genomen, en liep over een hobbelig parcours. De Grimbergenaren moesten al bij aanvang langer dan gepland wachten op hun gloednieuw zwembad en bijna tien jaar later is het verhaal nog niet ten einde. ‘Het is altijd wel iets met het zwembad’, weten de Grimbergenaren intussen. Ook dit jaar zijn er al verschillende sluitingen geweest.

De gemeente stelde de hoofdaannemer in gebreke en wat volgde was een welles-nietesspelletje dat nu al jaren aan de gang is. Tussendoor vonden een aantal halfslachtige ingrepen plaats die geen soelaas boden. Alle herstellingswerken ten spijt, sijpelt er namelijk nog steeds chloorwater vanuit de badhal naar de technische kelderverdieping en in de betonstructuur.

Nu wordt een ultieme poging gedaan om toch tot een definitieve oplossing te komen. Niet toevallig net voor de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer verstrijkt. “De advocaten van de aannemer en de gemeenten hebben samengezeten en een akkoord bereikt in de vorm van een dading”, zegt schepen Chris Selleslagh. “Beide partijen hebben experts aangeduid die de oorzaak van de lekken onderzocht hebben. En we denken dat we het probleem gevonden hebben. Die zou liggen in een product dat is gebruikt bij de verbinding tussen de boven– en onderlaag.”

Tussen 1 november en 31 december zal er nu boven de bestaande betegeling een nieuwe gietvloer aangebracht worden. Selleslagh hoopt dat de soap daarmee definitief kan afgerond worden. “Het moet eindelijk eens gedaan zijn met die lekken. We zijn 99,9 procent zeker dat dit echt wel de oorzaak is. Op papier ziet het er alvast goed uit. We zullen nu zien wat de praktijk brengt. De kosten van de werken zijn ook volledig voor rekening van de aannemer.”

Als het met deze ingreep alsnog niet lukt ziet het er bedenkelijk uit voor de gemeente Grimbergen. Voor toekomstige ingrepen in het zwembad dreigt ze namelijk zelf te moeten opdraaien nu de tienjarige aansprakelijkheid gaat verlopen.

De vaste gebruikers van het zwembad (scholen, zwemclubs,…) worden per brief geïnformeerd over de tijdelijke sluiting.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise