Bedrijvencentrum op Douwe Egbertssite

De gemeente wil de Douwe Egbertssite vlakbij de A12 een nieuwe invulling geven. Doelstelling is om een bedrijvencentrum te creëren waar ondernemers, bedrijven en activiteiten van verschillende grootte onderdak kunnen vinden. “Want een pure industriële activiteit is niet meer realistisch”, zegt burgemeester Marleen Mertens (CD&V). Ook een gedeeltelijke recreatieve invulling met een indoor speeltuin of een fitness behoort tot de mogelijkheden. Momenteel staat het terrein nog te koop.

Op 15 september 2016 kondigde het bedrijf de intentie aan om de koffieproductie in Grimbergen stop te zetten. Er werkten op dat moment 464 personen, van wie er uiteindelijk begin 2017 274 zijn ontslagen. De overige 190 werknemers zijn bedienden die op een andere locatie gehuisvest worden.

Vandaag staat de site naast de A12 te koop. “Enkel de kantoorruimte wordt momenteel door Douwe Egberts nog gebruikt voor hun administratieve en commerciële diensten. Zij zouden in oktober verhuizen, zo heb ik vernomen”, weet burgemeester Marleen Mertens (CD&V).

De gemeente toont zich vooruitziend en is nu al gestart met de voorbereidingen van het post-Douwe Egberts tijdperk. Daarvoor moet er ruimtelijk een en ander aangepast worden. De gemeente wil voor het bedrijfsterrein vlakbij de A12 namelijk een nieuwe hedendaagse reconversie toelaten. Om daartoe voldoende mogelijkheden te voorzien dient een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgemaakt te worden.

“Het huidige BPA (Bijzonder Plan van Aanleg) laat momenteel enkel zuiver industriële activiteit op die plek toe”, legt Mertens uit. “Maar dat is niet meer haalbaar in de huidige economische realiteit. Een nieuwe koffiebranderij of iets van die strekking is niet meer haalbaar. Er is geen vraag naar dat soort terreinen. We zien dan ook eerder heil in een bedrijvensite waar diverse ondernemers, bedrijven en activiteiten van verschillende grootte onderdak kunnen vinden.”

Ook een deel recreatieve activiteiten zijn een optie zoals een indoor speeltuin en een fitness. Zo zou de ‘toren’ (circa 30 meter hoog) op het terrein hergebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld muurklimmen of als klimtoren in een speeltuin.

De gemeente heeft alvast een start- en procesnota goedgekeurd in voorbereiding van het nieuwe RUP. Het college van burgemeester en schepenen organiseert hierover nu een raadpleging van de bevolking. De documenten liggen gedurende 60 dagen, van 18 mei tot 16 juli, ter inzage en zijn ook raadpleegbaar via de gemeentelijke website. Op woensdag 23 mei wordt van 19 tot 21 uur ook nog een participatiemoment georganiseerd in de bijzaal van de raadzaal van het gemeentehuis.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise