Gemeentelijk zwembad Pierebad lekt alweer

Er schort alweer wat met het gemeentelijk zwembad Pierebad. Nu lekt het instructiebad. Deze week blijft het daarom gesloten voor ‘onderzoek’ door experts. Het zwembad is nog geen tien jaar oud en heeft al ruim 10 miljoen euro gekost. De bouw was al problematisch en ook daarna bleven allerhande mankementen boven water komen, tot op vandaag dus. De gemeente heeft de hoofdaannemer in gebreke gesteld en dat proces loopt nog. De oplevering is na al die tijd nog steeds niet gebeurd.

Het Pierebad opende begin 2009 eindelijk de deuren. De bouw duurde zowat twee jaar, maar ook dat was al een hobbelig parcours. Daardoor moesten de Grimbergenaars langer dan gepland op hun gloednieuwe zwembad wachten.

Bijna 10 jaar later is de kous nog altijd niet af. Het gemeentelijk zwembad kampt jaren na de opening nog steeds met verschillende gebreken. De gemeente ligt in proces met de hoofdaannemer. De oplevering is dan ook nog steeds niet gebeurd.

Nog maar in januari was het zwembad ook al weer tot twee keer toe dicht: eerst door een chloordefect en vervolgens door personeelstekort – er worden nog altijd dringend redders gezocht. Gedeeltelijk overmacht maar wel symptomatisch voor de malaise. “Het is altijd wel iets met het zwembad”, weten de Grimbergenaars intussen.

Nu steekt echter ook alweer een oud zeer de kop op: het instructiebad lekt. Al van in het begin waren er namelijk lekken in het Pierebad. Die werden ‘een beetje gerepareerd maar onvoldoende’.

“De gemeente ligt intussen al jaren in proces met de aannemer”, zegt sportschepen Tom Gaudaen Open Vld). “Er zijn vergeefse pogingen tot minnelijke schikkingen geweest. Over de details van procedure zelf kan ik niet uitweiden.”

“Uiteindelijk werd een technisch expert aangesteld. Die heeft beslist dat we het instructiebad moeten laten leeglopen zodat de exacte locatie van de lekken kan vastgesteld worden: in de kuip of in de overloopgoten. Hiervoor moeten een aantal installaties aan het instructiebad stilgelegd worden. Tegelijkertijd worden ook op andere plaatsen in het gebouw gelijkaardige onderzoeken verricht. De zone rond het instructiebad zal tijdens deze werken ook afgeschermd worden.”

“Het is een welles-nietesspelletje dat al jaren aan de gang is”, beaamt schepen van Openbare Werken Chris Selleslagh (Open Vld). “Ik kan enkel zeggen dat we er werk van aan het maken zijn en tot een definitieve oplossing proberen te komen.”

In overleg met de betrokken firma heeft de gemeente ervoor gekozen om de werken in maart te laten plaatsvinden zodat het instructiebad tijdens de paasvakantie weer open kan. Het recreatiebad blijft deze week wél open. Het zwembad, dat als één van de meest milieuvriendelijke van Vlaanderen geldt, kostte al ruim 10 miljoen euro.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise