Randgemeenten unaniem akkoord over ringtrambus

 

Een ringtram is dan wel nog niet voor meteen, de betrokken besturen en de Vlaamse regering hebben zich wel unaniem achter het alternatief geschaard: een trambus met een tracé tussen de Heizel en Brussels Airport. De trambus is een opstap naar de tram, maar is flexibeler. Hij rijdt maximaal in eigen bedding, zodat de reizigers kunnen rekenen op een snelle en betrouwbare dienstverlening.

EĂ©n en ander bleek tijdens het Trambusparlement dat De Lijn organiseerde in het stadhuis van Vilvoorde. “De Ringtrambus moet pendelaars op korte termijn een aantrekkelijk alternatief biedt voor de file”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “Nu er duidelijkheid is over het tracĂ© en de inrichtingsprincipes voor de wegen, gaan we hierover in dialoog met de omwonenden. We willen de plannen zo nog beter inpassen in de lokale omgeving”. Dat gebeurt vanaf september met infomarkten voor inwoners van de betrokken gemeenten. GeĂŻnteresseerden kunnen er het tracĂ© in detail bekijken en vragen stellen aan De Lijn, De Werkvennootschap en het studiebureau.

De betrokken gemeenten zijn tevreden. “Het handelscentrum wordt beter bereikbaar vanuit de omliggende gemeenten en deelgemeenten, en dat op een duurzame manier”, stelt Vilvoords burgemeester Hans Bonte (Sp.a). “Onze groeiende stad krijgt een hoogwaardige openbaar vervoer- en fietsverbinding. Die is er niet alleen voor het centrum en het station, maar ook voor onder meer de Kassei, Koningslo en de CAT-site. De ambitie van het Ringtrambusproject is om automobilisten uit hun auto te lokken.”

Het westelijke deel van het tracé loopt van de Heizel naar Strombeek-Bever en Vilvoorde.

In het oosten verbindt de Ringtrambus Vilvoorde via Machelen en Diegem met Brussels Airport. “Machelen krijgt door de aanleg van de trambusverbinding en de heraanleg van de Woluwelaan een groene as naar Diegem. Vandaag wordt er op deze verbinding al gewerkt aan verbeterde fietsinfrastructuur en een vrije busbaan. Daarnaast liggen er nog heel wat plannen op tafel”, zegt Machels burgemeester Jean-Pierre De Groef.

Eind vorig jaar maakte minister Weyts al 89 miljoen euro vrij voor de trambus op de Ringverbinding. Het grote publiek kan de Ringtrambus nemen vanaf 2019. GeĂŻnteresseerden kunnen alle plannen consulteren op www.brabantnet.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise