Onbekende viseert 'bioboer' met bord op soyaperceel

 

Vlakbij het veld waar landbouwer Jimmy De Prins uit Grimbergen voor het eerst in onze regio soya kweekt, werd afgelopen weekend een groot bord geplaatst met daarop het opschrift “Bioboer? Grootste glyfosaat spuiter van Vlaanderen”. Het opschrift werd ondertekend door het onbekende ‘Ecolo Sterrebeek’. De Prins gaat een klacht indienen tegen onbekenden.

Landbouwer Jimmy De Prins heeft een perceel van 5 hectare aan de Humbeeksebaan volgezaaid met soyaplanten. Een primeur, want in september worden er net als op drie andere gronden in Vlaanderen voor het eerst soyabonen geoogst.

Niet iedereen lijkt het echter begrepen te hebben op de landbouwer. Dat bleek afgelopen weekend toen er plots een bord bleek neergepoot met de letterlijke tekst “Bioboer?… Grootste glefosant spuiter van Vlaanderen”. Het opschrift werd ondertekend door het onbekende ‘Ecolo Sterrebeek’.

Met het verkeerd geschreven ‘glefosant’ wordt uiteraard glyfosaat bedoeld. De populaire onkruidverdelger kwam de jongste weken vaak in het nieuws omdat het gebruik ervan verboden werd voor particulieren wegens mogelijk kankerverwekkend.

De Prins zit verveeld met de zaak. “Ik heb om te beginnen nooit gezegd dat ik een ‘bioboer’ ben”; reageert hij. “Het is wel zo dat soya weinig sproeiwerk vraagt en dat het stikstof uit de lucht trekt. Er is dan ook weinig bemesting nodig. En wat glyfosaat betreft: er is niemand met zo’n grote boerderij als ik die dat product zo weinig gebruikt. Meer zelfs, ik heb het het laatste jaar al niet meer gekocht. Ik heb al heel mijn leven milieubewust geboerd en zo weinig mogelijk gesproeid. Het is dan ook erg dat ik nu valselijk wordt beschuldigd. Ik ben hier niet mee gediend en ga dan ook klacht indienen tegen onbekenden.” De Prins heeft wel een vermoeden wie achter de actie zit maar wil er verder niet over uitweiden. Het bord werd intussen weggehaald.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise