Horeca in centrum bloedt dood

De horeca in Grimbergen lijkt helemaal dood te bloeden. Nog maar pas sloot brasserie ‘In de Kroon’ op het Kerkplein de deuren nu is zowat honderd meter verderop sinds kort ook de Eugeenhoeve dicht. De spoeling wordt nu wel heel dun voor wie ‘s avonds nog gewoon een glas wil drinken in het historische centrum. “We staan gedeeltelijk machteloos maar willen toch een inspanning doen om het centrum meer te doen leven”, zegt schepen van Lokale Economie Kevin Vleminckx (Open Vld). Zo zal binnenkort de basiliek opnieuw verlicht worden ‘s avonds en ‘s nachts.

Het is nog maar van eind februari geleden dat de tijding kwam dat brasserie In De Kroon de deuren zou sluiten. Nadat hij twee jaar geleden al aan de alarmbel trok, kwam de voorspelling van uitbater Bruno Spaens uit: de witte kassa betekende de doodsteek voor zijn zaak op het Kerkplein. Hij hekelde het ongelijke speelveld en het gebrek aan controles op het gebruik van de witte kassa.

Amper een paar weken later sloot nu ook de Eugeenhoeve – amper een hondertal meter verderop – de deuren. Weliswaar om andere redenen dan Spaens maar het resultaat is wel hetzelfde: opnieuw verdwijnt een eet- en vooral drankgelegenheid in het historische hart van Grimbergen. Met de beperkte openingsuren van café Het Sportlokaal rechtover het gemeentehuis is het – zeker ‘s avonds – stilaan zoeken naar een plek om nog gewoon een glas te drinken.

De gemeente ziet het met lede ogen aan. “Het gaat allemaal om sluitingen in verschillende omstandigheden natuurlijk. Daar hebben wij als gemeente geen vat op maar we betreuren het wel ten zeerste”, zegt schepen van Lokale Economie Kevin Vleminckx (Open Vld). “Vroeger waren er hier tientallen cafés. We horen van de mensen ook dat ze het erg vinden dat het centrum zo doods is geworden. Daar willen we toch iets aan proberen te doen. Vanuit de middenstandsraad is er alvast een noodkreet geslaakt naar aanleiding van de aanhoudende werken. We gaan dan ook een brief sturen vanuit de gemeente waarin we bij Agentschap Wegen en Verkeer aandringen dat de werken op de Brusselsesteenweg toch zo snel mogelijk worden voltooid. Die moeten nu éénmaal gebeuren maar het is een feit dat het gewoon niet meer tof is om naar Grimbergen te komen. Je staat hier overal in de file. Dat is natuurlijk ook nefast voor de horeca, niet alleen in het centrum maar ook wat verderop in de stationsbuurt overigens.”

Om het centrum letterlijk wat meer te doen leven ‘s avonds wil de gemeente nog een inspanning doen. “Het is hier nu een donker gat ‘s avonds. De oude verlichting van de basiliek is al een tijdje kapot en kan ook niet meer gebruikt worden omdat die de activiteiten van volkssterrenwacht MIRA verstoord. We hebben nu een bedrijf aangezocht om toch te bekijken dat we de basiliek opnieuw mooi kunnen verlichten met een speciale installatie. Het zijn maar een paar zaken die voor een kentering moeten helpen zorgen. Het is niet plezant als je hier ‘s avonds na een vergadering geen enkel café meer geopend vind. We kunnen alleen maar hopen dat er binnenkort een aantal nieuwe zaken openen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise