Groen licht voor renovatie Den Diepen Boomgaard

De renovatie van de 17de eeuwse hoeve van ‘Den Diepen Boomgaard’ heeft groen licht gekregen. Momenteel stelt de sociale werkplaats zo’n 40 mensen tewerk met een arbeidsbeperking. De renovatie van het hoevehuis moet toelaten om nog verder te blijven groeien. De winkel die zich momenteel in een chalet bevindt, zal er worden in ondergebracht, zodat de klanten helemaal terug het boerderijgevoel krijgen. Het totaalproject kost 219.451 euro.

Het renovatieproject heeft als uitgangspunt de erfgoedwaarde te herstellen van de 17de eeuwse hoeve aan de Rijkenhoekstraat. Hierbij zal rekening gehouden worden met de huidige richtlijnen en normen op gebied van duurzaamheid, isolatie, waterrecuperatie,…

De provincie investeert 142.643 euro. Het totaalproject kost 219.451 euro. “Ook het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Alexius en de beschutte werkplaats TWI investeren samen twintig procent. Onze vzw Bouwfonds zal de overige 15% dragen”, zegt coördinator Sara Heyvaert van Den Diepen Boomgaard.

De werken zullen vooral gericht zijn op dak, kopsgevel, buitenfaçade en ook de herinrichting van de bovenverdieping. “De hoeve zal er terug gaan uitzien in haar glorieperiode. Nu lekt het dak en het pand is ook niet goed geïsoleerd. Ook naar duurzaamheid en energiebesparing toe gaan we er dus op vooruit gaan. We beginnen met het dak en zullen zo verder restaureren met behoud van de typische karakteristieken zoals de vloeren, schouw, de zandsteen en andere elementen.”

Met deze renovatie moet de sociale werkplaats in staat zijn een aangepaste werkomgeving aan te bieden aan de medewerkers en vrijwilligers. “Daardoor kunnen extra tewerkstellingskansen gecreëerd en ook de beleving via zelfoogst, de conceptstore, het educatief aanbod voor scholen en verenigingen kunnen op deze manier blijven groeien.”

Momenteel stelt de sociale werkplaats zo’n veertig mensen met een arbeidsbeperking tewerk. “Dat is een enorme groei op twee jaar tijd. Dat komt ook omdat de hoevewinkel, de groentenpakketten en het ‘bedrijfsfruit’ steeds meer bijval krijgen. Onze mensen bewerken hier een veld van twee hectare met groenten. Het zelfoogstinitiatief, waarbij klanten hun groenten zelf komen oogsten, kent eveneens veel succes. We hadden gehoopt op vijftig ‘zelfoogsters’ bij de opstart, maar zitten nu aan zestig. Tegen volgend jaar willen we honderd klanten bereiken.”

“De renovatie van het hoevehuis, die binnen twee jaar rond moet zijn, geeft ons de kans verder te groeien”, gaat Heyvaert verder. “De hoevewinkel – momenteel in een chalet – zal ook in het hoevehuis worden ondergebracht, zodat de klanten ook effectief de sfeer van de boerderij konden opsnuiven.”

Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...