Brug over Maalbeek wordt aangepakt

De brug over de Maalbeek aan het kanaal wordt volledig vervangen. Bij een inspectie bleek dat ze in erg slechte staat is. Waterwegen en Zeekanaal start met de werken op 7 november. Die zullen een jaar duren en bijna 515.000 euro kosten.

De brug over de monding van Maalbeek in het zeekanaal Brussel-Schelde in Grimbergen dateert van 1903. Ze vormt de verbinding langs de kanaaloever van de Westvaartdijk en de Heidebaan.

“Bij een periodieke inspectie van de brug bleek ze in erg slechte staat te zijn”, legt woordvoerder Kevin Polfliet van Waterwegen en Zeekanaal uit. “Rekening houdend met de leeftijd van de brug en gebaseerd op een kostenafweging van de verschillende opties, waaronder ook een gedeeltelijke herstelling, werd beslist om de brug volledig te vervangen.”

De werken hiervoor gaan van start op 7 november. “Eerst zullen de bermen naast de brug worden afgegraven en zal de wegverharding worden verwijderd. Vervolgens zullen de nutsmaatschappijen de aanwezige leidingen verleggen. In die fase zal de brug afgesloten zijn voor wegverkeer, maar toegankelijk blijven voor fietsers en voetgangers.”

Eens die werkzaamheden zijn afgerond, zal worden gestart met de afbraak en de vervanging van de brug. “In deze laatste fase zal de doorgang onderbroken zijn voor alle verkeer, dus ook fietsers en voetgangers. Een omleiding wordt voorzien via de Vaartstraat en de Heidebaan voor auto’s en via de Vaartstraat, Humbeeksesteenweg en Dijkstraat voor fietsers.”

De werken zullen afgerond zijn tegen uiterlijk oktober 2017. De kostprijs bedraagt 414.999,00 euro.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise