Kermiskoers valt samen met EK-match Rode Duivels

De kermiskoers ‘Ereprijs Louis Vis’ in Beigem heeft het niet getroffen. Traditioneel gaat die van start op de derde zaterdag van juni om 15 uur. Maar laat dat nu net het tijdstip zijn waarop de Rode Duivels hun tweede EK-wedstrijd zullen aftrappen.

De Beigemse Wielervrienden houden er de moed in en hopen toch op de nodige publieke belangstelling. “Het valt slecht maar verplaatsen zien we niet zitten”, klinkt het. “Wie dat wil kan bij ons koers zien en de match volgen als hij binnen een pintje gaat halen. Dat is toch ook uniek…”

De kermiskoers in het nog landelijke Beigem is al jaar en dag een traditie. De ‘Ereprijs Louis Vis’ is dan ook een eerbetoon aan de lokale wielerheld Louis Verbeyst – beter bekend als Louis Vis. Hij was een uitstekend amateurwielrenner en legde mee de basis van de wielersport in Beigem.

De wedstrijd voor elite zonder contract wordt zoals altijd op de derde zaterdag van juni verreden en het startschot klinkt al even traditioneel om 15 uur.

Net op dat moment beginnen de Rode Duivels echter aan hun tweede EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland. Opnieuw een tegenslag voor de organisatie. Want vorig jaar kon de koers maar net plaatsvinden na het overlijden van de voorzitter die de drijvende kracht achter de koers was.

De Beigemse Wielervrienden houden er de moed in en hopen toch op de nodige publieke belangstelling. “Het valt slecht maar we gaan de koers gewoon laten doorgaan op het voorziene uur”, zegt Freddy Verstappen. “We hebben verschillende opties bekeken maar een week uitstel was ook geen optie. Je moet ook kunnen rekenen op politie en begeleiders die mogelijk al elders worden ingezet op dat moment. Op een later tijdstip vertrekken is ook niet ideaal. Dan kan het al donker beginnen worden voor ze binnen zijn, zeker gezien het slechte weer de laatste tijd. Van 15 tot 17 uur het parcours afsluiten zoals nu is het makkelijkste voor politie en voor ons.”

Volgens Verstappen kan één en ander ook samengaan. “Wie komt kijken kan naar de koers zien en binnen in het café op de televisie een stuk van de match meepikken als hij een pintje gaat halen. Of gewoon af en toe even naar binnen lopen. Veel mensen die ik ken hebben al laten weten dat ze zeker komen. ‘Het is maar een EK en geen Wereldbeker’, zeggen sommigen. Anderen zeggen dan weer dat ze de wedstrijd wel zullen opnemen en daarna bekijken. Ik heb er dus wel vertrouwen in…”

“We hebben ook nog overwogen om buiten schermen te zetten maar dat zou ons heel wat geld kosten. Dan moet je ook al inkom gaan vragen aan de mensen en daar willen we niet mee beginnen. Bovendien kan toch niet op tegen die grote schermen in het centrum van Grimbergen en Meise. Het is nu eenmaal een ongelukkig toeval. We gaan gewoon ons eigen ding doen zoals we al jaren doen. We zijn wel de enige club in Vlaams-Brabant die op dat moment een koers organiseert. Maar bij ons krijg je koers én voetbal. Dat kunnen er ook niet veel zeggen…”

Ook Josée Olbrechts (86), de weduwe van Louis Verbeyst, laat het niet aan haar hart komen. Zij verlaat opnieuw voor één dag het rusthuis om op haar ‘troon’ aan de ingang van café Dennenhof deelnemerslijsten te verkopen en met iedereen ‘een klapke’ te doen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise