Redders gezocht voor De Lammekes

Twee maanden voor de start van de zomervakantie is het nog niet duidelijk of er in juli en augustus gezwommen kan worden in De Lammekes in Grimbergen. De gemeente gaat dringend op zoek naar jobstudenten en gediplomeerde redders. Worden die niet gevonden, dan blijft het zwembad vermoedelijk dicht.

Het is ondertussen een jammerlijke traditie geworden: de moeilijke zoektocht naar redders en toezichters voor het openluchtzwembad De Lammekes in Grimbergen. En dat is ook dit jaar niet anders. Twee maanden voor de start van de zomervakantie is het nog onduidelijk of er in juli en augustus een verfrissende duik in het zwembad genomen kan worden.

“We zijn volop met de zoektocht naar jobstudenten bezig”, zegt sportschepen Tom Gaudaen (Open Vld). “De laatste jaren merken we dat dat niet echt vlot verloopt. Zo is het steeds moeilijker om studenten een maand lang aan het werk te krijgen. Ze plannen namelijk vaker een weekje vakantie of missen niet graag een festival.”

De gemeente moet niet alleen voldoende jobstudenten vinden, ook het aantal gediplomeerde redders moet naar omhoog. Daarom werd onlangs een examen van redder en toezichter uitgeschreven. “De resultaten daarvan moeten we nog bekijken, maar op die manier hopen we ons bestaand kader wat op te vullen”, aldus nog Gaudaen. “Het gaat om redders en toezichters die het hele jaar in het Pierebad ingezet worden, maar die in de zomermaanden een handje toesteken in het openluchtzwembad.”

De schepen hoopt ten laatste begin volgende maand een duidelijk zicht te krijgen op het aantal jobstudenten, redders en toezichters. “Hebben we voldoende personeel, dan gaat De Lammekes vermoedelijk in de maanden juli en augustus open. Is dat niet het geval, dan proberen we nog een oplossing te zoeken. Maar feit is wel dat er voldoende redders moeten zijn.”

“Momenteel hebben zowat 15 jongeren inlichtingen gevraagd over de job. Hoeveel er effectief bereid zijn om in de zomer als toezichter te komen werden, is nog niet duidelijk. Het zwembad enkel in het weekend openen, zoals twee jaar geleden het geval was, is geen optie.”

Maar niet alleen een voldoende aantal redders is belangrijk om het openluchtzwembad te kunnen openen in de zomermaanden, ook de staat van het bad moet voldoen aan de eisen.

“Het zwembad wordt eerstdaags volledig leeggemaakt, waarna we kunnen nagaan of er veel vorstschade is”, zegt de sportschepen nog. “Blijkt dat er veel kosten zijn, dan zullen we bekijken of we alles kunnen herstellen. De voorbije jaren viel de schade gelukkig heel goed mee.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise