Suikerbonen als slechtvalkjes in basiliek uitkomen

De basiliek van Grimbergen is in blijde verwachting. In het nest van het koppel slechtvalken hoog in de toren liggen intussen al twee eitjes. Het is wachten tot daar nog één of twee bijkomen voor het echte broeden kan beginnen.

Pastoor Johan Goossens belooft alvast suikerbonen op de eerste zondag nadat de slechtvalkjes zijn geboren. Die zijn ‘uitgerekend’ voor eind april, begin mei.

Al vier jaar hoopt pastoor Johan Goossens dat er slechtvalkjes geboren worden in de toren van de basiliek. Maar ofwel klikte het niet tussen het mannetje en het vrouwtje ofwel maakten twee vrouwtjes voortdurend ruzie. Maar dit jaar is het zo goed als zeker prijs.

“Eén van de twee vrouwtjes was eigendom van een valkenier en hebben we eindelijk kunnen vangen”, zegt hij. “Tussen het mannetje en het andere vrouwtje klikt het nu duidelijk wel.”

Afgelopen vrijdag lag er dan ook een eerste eitje in het nest. Tot grote vreugde van pastoor Johan Goossens die meteen de feestklokken liet luiden. “Menige Grimbergenaar keek dan ook verbaasd op”, lacht Goossens.

Met een camera wordt het doen en laten van de tortelduifjes op de voet gevolgd.

“Het ziet er goed uit nu. Hopelijk komen er snel nog een paar eitjes bij. Dan pas kan het broeden echt beginnen. De natuur voorziet namelijk dat de jongen samen uitkomen. Anders zouden de oudere valkjes de jongere kunnen aanvallen. We gaan er ook vanuit dat de eitjes bevrucht zijn want we hebben de slechtvalken wel degelijk zien paren op de toren. De broedperiode is 32 dagen. We gokken dus op witte rook tegen eind april, begin mei.”

“Het is een unieke gebeurtenis voor Grimbergen”, gaat Goossens enthousiast verder. “Zeker als je weet dat deze zeldzame vogelsoort zoveel jaren uitgestorven was in onze streken. Maar nu zijn ze terug in opmars.”

De slechtvalk is de snelste vogel ter wereld. Hij haalt 400 km/u en wordt sinds 1994 opnieuw gesignaleerd in België. Omdat het zo’n bijzondere gebeurtenis is, wordt er geen moeite gespaard.

“Er zal er deze week nog een televisiescherm achter een venster van de abdijkerk worden opgesteld. Daar kunnen de parochianen de evolutie hoog in de toren op de voet volgen via de camera die daar is opgesteld. We komen deze woensdag samen met de werkgroep. We bekijken ook of we de beelden online kunnen streamen maar dat is niet zo eenvoudig. Sowieso kan iedereen alles via de Facebookpagina op de voet volgen met foto’s en opgenomen filmpjes. En als het zo ver is, gaan we de zondag erop suikerbonen uitdelen”, belooft Goossens nog.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise