Grimbergen wil twee windmolens langs de ring

De gemeente Grimbergen wil met energieleverancier Ecopower twee windturbines plaatsen langs de ring, waarvan één op parking C. Belgocontrol gaf echter een negatief advies maar de gemeente hoopt de luchtverkeersleider toch nog op andere gedachten te brengen.

Schepen van Leefmilieu Eddie Boelens (Groen) broedt al langer op een manier om meer hernieuwbare energie aan de Grimbergenaren te leveren via windturbines. “Ik heb daartoe meer dan een jaar geleden al contact opgenomen met Ecopower. We hebben ondertussen de mogelijke opties onderzocht rekening houdend met de perimeter van de luchthaven van Zaventem.”

Er kwamen twee mogelijkheden uit de bus: het kanaal Brussel-Willebroek en parking C. “Het kanaal viel weg als optie omwille van het recreatief vliegveld van Grimbergen. Maar parking C is een valabele piste. We zouden twee turbines van elk 2,5 megawatt willen plaatsen langs elke kant van de ring: op parking C en aan de andere kant in Bever.”

De piste werd voorgelegd aan Belgocontrol. “Maar tegen alle verwachtingen in hebben zij een negatief advies verleend ondanks dat we buiten de perimeter van Zaventem zitten. We blijven echter niet bij de pakken zitten en willen zo snel mogelijk rond de tafel zitten met de luchtverkeersleider. Bij een vergelijkbaar dossier in Asse was het advies eerst ook negatief en uiteindelijk werd het licht na onderhandelingen toch op groen gezet.”

Volgens Boelens vormt de komst van een nieuw nationaal stadion geen obstakel voor de plaatsing van een windmolen. “Er is daar voldoende ruimte.” De schepen houdt er wel rekening mee dat het nog enkele jaren kan duren voor de turbines er effectief komen.

De windturbines staan ook in het klimaatactieplan van Grimbergen dat onlangs door de gemeenteraad werd goedgekeurd.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise