Het verplicht spreidingsplan voor asielzoekers ontziet ook de gemeenten in onze regio niet. Vooral Grimbergen (+47) wordt opeens ruimbedeeld en moet op zoek naar accommodatie.
Ook Vilvoorde, dat al 137 vluchtelingen opvangt en er nu nog eens 12 zou bijkrijgen, is niet echt opgezet met de gang van zaken. βWaar eindigt dit allemaal?β, vraagt burgemeester Hans Bonte (Sp.a) zich luidop af. Het gaat voorlopig wel nog maar om ‘richtcijfers’.
Eind november raakte de ministerraad het eens over het verplichte spreidingsplan voor vijfduizend asielzoekers. Daarbij hield de regering-Michel rekening met verschillende factoren.
Bij de parameters telt het bevolkingsaantal voor 35 procent, het totaal netto-belastbaar inkomen voor 20 procent, het aantal opvangplaatsen in de gemeente voor 30 procent en het aantal leefloners voor 15 procent. Voor gemeenten die vandaag al een grote inspanning doen in de opvang van asielzoekers, was een vrijstelling voorzien.
De inwerkingtreding is niet voor januari voorzien. Daarom gaat het nog maar om een ‘indicatief cijfer’ dat aan de steden en gemeenten wordt gecommuniceerd.
Het opvallendste cijfer bij ons is te vinden voor Grimbergen. Daar zullen 47 asielzoekers meer moeten worden opgevangen. βMomenteel hebben we er al zes verspreid over twee locatiesβ, legt burgemeester Marleen Mertens (CD&V) uit. βDaar komen er nog een twaalftal bij voor het einde van het jaar op appartementen in Strombeek-Bever en Grimbergen.β
Wat er met de rest zal gebeuren als het aantal effectief wordt bevestigd, is nog koffiedik kijken. βWij hebben tot nog toe weinig initiatieven kunnen nemen omdat we ook niet over grote gebouwen beschikken zoals kazernes waar we mensen kunnen in opvangen. Dit zal dan ook niet evident worden.β
Grimbergen gaat zich echter niet verzetten. βWe gaan die richtlijnen opvolgen anders riskeren we een boete. Dit zal vooral het OCMW heel wat bijkomend werk bezorgen. Maar als het moet, dan moet het. Wij zullen solidair zijn…β
Ook in Vilvoorde is men niet echt happig op nog nieuwe vluchtelingen. βTegen alle verwachtingen in zouden we nog eens 12 asielzoekers moeten opvangenβ, zucht burgemeester Hans Bonte (Sp.a).
βTerwijl er in ons LOI (Lokaal Opvang Initiatief) al 13 verblijven met daarbij ook nog de 124 bewoners van het asielcentrum. Waar eindigt dit allemaal? We willen solidair zijn maar de vraag is toch of we dan niet veel meer doen dan sommige andere steden en gemeenten. Dat gaan we toch eens bekijken. We zullen alleszins op zoek moeten naar nieuwe huisvesting want naar het asielcentrum kunnen ze niet en het LOI zit vol…β