“Dotatie politiezones in Rand absurd laag”

De burgemeesters van Halle-Vilvoorde dringen aan op een eerlijke behandeling van hun politiezones door de federale regering.

“Het wordt gênant opmerkelijk dat onze gemeenten aanzienlijk minder middelen krijgen uit de federale pot”, zegt Hans Bonte, voorzitter van het overlegorgaan.

“Dit is onaanvaardbaar gelet op de toename van de bevolking en de uitdeinende grootstedelijke criminaliteitsfenomenen in de rand. Hoe groter de nood, hoe lager de dotatie lijkt het wel…”

Het Toekomstforum Halle-Vilvoorde, het overlegorgaan van alle burgemeesters van Halle-Vilvoorde, is niet te spreken over de structurele onderfinanciering van hun politiezones.

“Wat opvalt is dat de toegekende dotaties sowieso heel erg verschillend zijn”, zegt de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (Sp.a) in naam van 35 collega’s. “Ze zijn gebaseerd op het zogenaamde ‘compromis van Duquesne’ uit 1998 toen de politiezones uit meerdere gemeentes gingen bestaan. Die geobjectiveerde norm was toen echter al heel gecontesteerd.”

17 jaar later is daar nog niks aan veranderd. “Terwijl de rand in die tijd wel heel erg veranderd is zowel op het vlak van bevolkingsaantal (Vilvoorde + 20%), samenstelling als wat criminaliteitsfenomenen betreft.”

Op de 192 politiezones is het gemiddelde dat een gemeente krijgt 82 euro per inwoner. “Geen enkele gemeente in de rand komt ook maar in de buurt. Zaventem is nog koploper met 68 maar bijvoorbeeld Meise, Steenokkerzeel en Kapelle-op-den-Bos moeten het stellen met amper 40 euro per inwoner.”

Brussel, de kust, de grensstreek en vooral Wallonië zijn in het algemeen wel flink bedeeld zijn. “Dat is dus zeker wat Wallonië betreft een zak geld om op de konijnen te jagen”, vindt Bonte.

“Dat er veel centen naar de hoofdstad gaan kan ik aanvaarden maar buiten de 19 Brusselse gemeenten is het huilen met de pet op. Terwijl zich daar net de uitdeinende grootstadproblematiek stelt. Dit vertaalt zich echter niet in navenante ondersteuning. Het is echt absurd aan het worden én bovendien onhoudbaar voor de gemeenten. Want de lokale besturen vullen zelf de federale dotatie aan met eigen middelen terwijl ze het financieel al moeilijk hebben. We kunnen ons echter niet permitteren om onvoldoende agenten te hebben. Wat Vilvoorde betreft gaat het bijvoorbeeld over 6 miljoen euro per jaar.”

Zelfs in Brussel zijn er opzichtige afwijkingen. “Het allerlaagste federaal budget in Brussel gaat bijvoorbeeld naar Molenbeek. Daar waar de nood nochtans het hoogst is, is de voorbije maanden uitvoerig gebleken. Het bevestigt nog maar eens mijn pleidooi voor één grote Brusselse politiewerking die kan beschikken over evenwaardige middelen voor iedereen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise