Bufferbekken tegen wateroverlast

 

Meise en Grimbergen slaan de handen in elkaar voor een uniek project om wateroverlast in de Eversemsesteenweg tegen te gaan. Op twee verworven landbouwgronden zal een groot bufferbekken worden gegraven van enkele duizenden kubieke meter. Bewoner David De Cock ziet het graag gebeuren. Hij liet zelfs al zijn garage en kelder uitbreken omdat die steevast onderliepen. “Maar nu nog zit het water tot 70 centimeter hoog in de muren.”

De Eversemsesteenweg in het grensgebied tussen Wolvertem en Grimbergen is al langer een watergevoelige plek. Bij een serieuze plensbui komt het water van het hogergelegen veld – op grondgebied Grimbergen – naar beneden samen met de nodige modder. Omdat alles naar één punt wordt geleid kan de riool het water niet meer slikken en loopt de straat en ook kelders van bewoners onder water.

Meise en Grimbergen komen nu met een uniek gezamenlijk project op de proppen. “We gaan in eerste instantie twee landbouwgronden overkopen”, legt de Grimbergse schepen van Openbare Werken Chris Selleslagh (Open Vld) uit. “De landbouwers in kwestie krijgen een vergoeding en ook een stukje grond in ruil. De onderhandelingen zijn stilaan rond. Dan zal er – vermoedelijk in de loop van volgend jaar – op de verworven grond een groot bufferbekken worden aangelegd van ettelijke duizenden kubieke meter. Daarin wordt het water opgevangen en nadien langzaam afgevoerd worden naar het regenwaterkanaal. Grimbergen zal het bufferbekken onderhouden. Wij krijgen hiervoor subsidies van de provincie. De gemeenten zullen samen nog 15.000 euro moeten ophoesten.”

Bewoner Jean-Paul Van Eeckhout (64) woont al 35 jaar in de Eversemsesteenweg. “Als het zwaar regent staat het water in de straat hier 30 centimeter hoog. Dan kan je hier nog amper buiten…”, vertelt de man.

Overbuur David De Cock weet er alles van. Hij heeft dan ook ls geen ander in de buurt last van het water. “Vanaf november tot pakweg maart is het hier één groot moeras”, vertelt hij. “Hier stond vroeger een bungalow met ondergrondse garage en kelder. Die hebben we helemaal laten uitbreken omdat die telkens onder liep. Maar in de winter komt het water nog steeds enorm hoog, tot amper 5 centimeter onder de vloerplaat. Het gevolg is dat het opstijgend vocht al tot 70 centimeter hoog in de muren zit. En die zijn pas nieuw sinds vorig jaar… We gaan nu een aannemer aanstellen om het water te draineren. Maar daarmee alleen gaan we het niet oplossen natuurlijk. We zijn dan ook zeer tevreden met deze ingreep. Dat bufferbekken mag er wat mij betreft liever vandaag dan morgen komen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise