Zorgboerderij Huppeldepup opent deuren

In de Warandestraat hebben Ellen Van Assche en Tine De Doncker zopas de poortjes van hun zorgboerderij Huppeldepup geopend. “We organiseren activiteiten voor kinderen en volwassenen met een fysieke of mentale beperking”, klinkt het. “konijnknuffelen”, “rollebollen varken”, “schaapjes tellen” en “schatten zoeken in het kippennest”: het kan er allemaal. Op 23 mei is er een grote opendeurdag.

Zorgboerderij Huppeldepup pakt uit met een volledig nieuw concept. “Ik had al heel lang de droom om een kinderboerderij te beginnen”, legt Ellen Van Assche uit. “Op een familiefeestje kwam iemand met het idee op de proppen om er een zorgboerderij van te maken. Ik ben echter geen orthopedagoog maar Tine is dat wel. Zij is de zus van mijn schoonzus en zo is de bal aan het rollen gegaan. Het is dus een familiezaak geworden (lacht). Ik werk wel nog, zij is voltijds er mee bezig.”

Op de boerderij staan dan ook alle mogelijke dieren: kippen, eenden, geiten, varkens, schapen, pony’s, paarden en twee honden. “Onder begeleiding worden activiteiten met onze dieren georganiseerd voor kinderen en volwassenen met een fysieke of mentale beperking . We hebben er zelfs een leuke naam aan gegeven, zoals onder andere “konijnknuffelen”, “rollebollen varken”, “schaapjes tellen” en “schatten zoeken in het kippennest”.”

Huppeldepup biedt een ruime keuze aan activiteiten in sessies van een halve dag of op uurbasis, individueel of in groep. De meest zijn kinderen maar er komen ook volwassenen. “Voor zij die net iets meer willen, bieden we ook een crea-atelier en hippotherapie aan. Hippotherapie en aangepast paardrijden zijn activiteiten met en op het paard die door onze gediplomeerde lesgeefster begeleid worden. Het contact met het paard kan bijdragen tot een verbetering van de levenskwaliteit op fysiek, mentaal, psychisch en sociaal vlak. Het paard helpt om de ‘cocon’ waarin sommige personen met een handicap zich bevinden open te trekken.”

De Zorgboerderij doet ook dienst als familieboerderij. “Iedere eerste zaterdag van de maand organiseren we een openpoortjesdag waarop iedereen kan komen genieten van de diertjes. Wie wil kan dan deelnemen aan activiteiten zoals onder andere pottenbakken, houtbewerking, vogelkastjes maken en kindergrime.”

Ellen en Tine kregen gisterenmorgen wel al een eerste tegenslag verwerken. Een vos was namelijk in het kippenhok gedrongen. “Onze haan en een kip zijn gedood. We gaan moeten zoeken naar een manier zodat dit niet meer kan gebeuren. We zitten hier vlakbij een bos. Dat heeft zijn voordelen maar helaas dus ook nadelen…”

Huppeldepup staat overigens ook gewoon open voor het brede publiek. “Iedereen die zin heeft om tussen de dieren te zitten en een fijne dag te beleven is welkom: met of zonder beperking, met of zonder kinderen.”

Wie nog geen lidkaart heeft kan deze bestellen via mail boerderij@huppeldepup-vzw.be. Voor een lidkaart betaal je 20 euro per gezin per jaar en steun je het hele zorgproject. Wie wil kan ook meter of peter worden van een diertje. Op 23 mei is er een grote opendeurdag voorzien.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise