Pastoor Johan bezoekt paus Franciscus

Johan Goossens, priester in Grimbergen, is onlangs voor de tweede keer in vijf maanden tijd op audiëntie geweest bij Paus Franciscus.

Hij overhandigde er samen met 43 andere leden van de vereniging Pro Petri Sede een cheque van 100.000 euro aan de Paus, die er enkele goede doelen mee zal steunen. In oktober trok Johan Goossens ook al naar Vaticaanstad.

Het is weinigen gegeven om in amper enkele maanden tijd twee keer op audiëntie te mogen bij Paus Franciscus in Rome. Toch behoort priester Johan Goossens uit Grimbergen tot het selecte groepje. In oktober vorig jaar trok hij een eerste keer naar Vaticaanstad. Een kennis had namelijk een privébezoek met de Paus geregeld.

Goossens woonde toen een misviering in de privéwoonst van Paus Franciscus bij en mocht hem vervolgens even persoonlijk begroeten. ‘Vorige week was het allemaal veel officiëler’, vertelt Johan Goossens. ‘Met 43 andere leden van Pro Petri Sede uit België en Nederland werden we ontvangen in de knappe Vaticaanse paleizen.’

Elke twee jaar overhandigen een aantal van de in totaal 1.500 leden van Pro Petri Sede België en Nederland een cheque aan Paus Franciscus. Dit jaar werd een bedrag van ruim 100.000 euro overhandigd. Met dat bedrag zal de Paus enkele goede doelen ondersteunen. Johan Goossens was één van de gelukkigen die de cheque mee mocht afgeven in Rome.

‘Vooraf was ik niet echt nerveus, maar toen ik voor hem stond, had ik toch een bijzonder gevoel’, aldus nog de priester uit Grimbergen.

‘De Paus is namelijk niet zomaar iemand. Hij staat aan het hoofd van een kerkgemeenschap van zowat één miljard mensen. Toch komt hij over als een gewone mens. Gezien het tijdsgebrek heb ik echter wel geen persoonlijk praatje met hem kunnen slaan. Dat was in oktober vorig jaar jammer genoeg ook het geval.’

Paus Franciscus was wel vol lof voor de leden van Pro Petri Sede. Zo bedankte hij hen voor hun inzet voor de armen en vestigde hij de aandacht op het groeiend aantal mensen dat wordt uitgesloten of dat bedreigd wordt.

Paus Franciscus zei ook nog dat de financiële steun uit België en Nederland zou worden gebruikt voor noodlijdenden in verschillende delen van de wereld. ‘Daardoor geven jullie hen een geestelijke steun waardoor zij zich niet vergeten voelen en de hoop kunnen bewaren. Namens hen spreek ik mijn oprechte dank uit.’

Een nieuw bezoek aan Paus Franciscus zit er voor Johan Goossens voorlopig niet in. ‘Maar zo’n bezoeken worden ook vaak op korte termijn geregeld, dus wie weet?’, besluit de priester.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise