Humbeek Sas Events: 'Niet de laatste Oktoberkermis'

Het voorbije weekend en ook vandaag nog vindt in Humbeek de ‘bedreigde’ Oktoberkermis mogelijk voor het laatst plaats.

De gemeente trekt er na deze editie dan wel de stekker uit, Humbeek Sas Events vzw en de foorkramers zelf zien het wel nog zitten. ‘Genoeg om te proberen deze traditie ook volgend jaar nog verder te zetten…’, klinkt het strijdvaardig. 

Het gemeentebestuur van Grimbergen besliste eind juni om drie van de twaalf kermissen in de gemeente te schrappen. Twee kermissen in Humbeek en één in Strombeek-Bever zouden verdwijnen. Besparingen lagen aan de basis van de beslissing.

‘We hebben bekeken welke kermissen het minste volk lokken en de twee van Humbeek en eentje van Strombeek-Bever scoorden de slechtste punten’, aldus schepen van Feesten William De Boeck (Open Vld).

‘De beslissing is er gekomen omwille van financiële redenen. Bij elke kermis moet materiaal geleverd worden en ook gemeentepersoneel ingezet worden om alles in goede banen te leiden. Intussen blijft ander werk liggen en dat terwijl de interesse voor de kermissen afneemt.’

Voor deze editie springt de gemeente nog één keer in. Vanaf volgend jaar staat de organisatie er alleen voor.

‘Genoeg interesse’

Vzw Humbeek Sas Events is echter niet van plan om naar volgend jaar toe de handdoek in de ring te gooien.

‘Tevreden zijn we hier uiteraard niet mee’, legt André Van Laer uit. ‘Maar vanuit de foorkramers is er genoeg interesse om toch verder te doen. Zij verdienen hier nog steeds hun boterham en willen dan ook nog steeds blijven komen als ze hier op het pleintje mogen staan. Voor hen is het dus zeker nog leefbaar.’

Als de steun van de gemeente wegvalt, zal Sas Events nog meer dan nu de logistiek en organisatie op zich moeten nemen.

‘Alles zal uiteraard ook nog wat duurder uitvallen. We zullen zelf moeten betalen voor stoelen, tafels, generatoren, kabels, nadarhekken en ander materiaal. En we zullen ook moeten zorgen dat we alles zelf tot hier krijgen.’

Tramcafé

Het kermisgebeuren alleen trekt vandaag de dag niet meer zoveel volk, beseft Van Laer.

‘Maar met ons tramcafé waar de bezoekers ook van een terrasje kunnen genieten, beschikken wij toch nog over een extra aantrekkingspool. Het is een wisselwerking die zijn succes bewezen heeft. Genoeg om te proberen deze traditie toch verder te zetten.’

De foorkramers deden dit weekend dan ook hun uiterste best om volk te trekken. Zo werd er gezwaaid met kortingbons en is er vandaag op de laatste kermisdag ook een grote tombola voorzien.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise