Nieuw stadion onbespreekbaar voor actiecomité

Het actiecomitĂ© ‘ComitĂ© parking C’ reageert vol ongeloof op de aanduiding van Brussel als speelstad in 2020 voor het Europees kampioenschap en dreigt nog steeds met juridische stappen. Volgens hen is de parkeergelegenheid in de omgeving nu al oververzadigd bij grote evenementen. “De combinatie van Europea (het vroegere Neo project) welke voorziet in 70.000 m2 shopping, een congrescentrum, 750 nieuwe woningen, een concertzaal (Paleis 12) met een capaciteit van 17 000 personen en de bestaande salons met daarbij nog een stadion voor 60 000 personen overstijgt ruimschoots de leefbaarheid van de omgeving”, zegt Philippe Fierens. “Openbaar vervoer noodzakelijk om op een snelle en efficiĂ«nte manier een stadion van 60.000 man te evacueren ontbreekt volkomen. Dit project wordt voorgesteld als een project dat geen eurocent aan de belastingbetaler gaat kosten. Voorbeelden uit het verleden tonen echter dat dit vaak verre van juist is. Zo is het meer dan waarschijnlijk dat de belastingbetaler andermaal gaat opdraaien voor alle kosten gerelateerd aan de infrastructuur.”

“Wij zullen erover waken dat de eisenbundel van de gemeente Grimbergen, die van de vzw en de letter van de wet wordt nageleefd. Als dit niet het geval is, dan zullen wij alle juridische stappen ondernemen.” Het actiecomitĂ© heeft intussen zowat 2.500 handtekeningen verzameld tegen de komst van het stadion.

Burgemeester Marleen Mertens (CD&V) van haar kant gelooft niet dat het nieuwe nationale voetbalstadion op parking C tegen 2020 klaar kan zijn. De gemeente vreest overlast bij de wedstrijden en wil extra maatregelen om de overlast te beperken. “Ons is gezegd dat parking C de enige optie was die nog overblijft, gezien en timing en praktische bezwaren van andere plaatsen”, zegt ze. “Ik vind het helemaal niet de ideale plaats en met mij nog heel veel mensen maar het is natuurlijk een beslissing die wij niet als gemeente kunnen nemen. We zullen zien. Ik denk dat het quasi onmogelijk is om dit tegen 2020 te realiseren. Het is nu aan de initiatiefnemers om te bewijzen dat het wel kan.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise