Kunstboek belicht Grimbergs orgellandschap

Eind december geeft de erfgoedvereniging Eigen Schoon Grimbergen vzw een verzorgd en kunstzinnig cahier uit, gewijd aan meer dan twintig in de regel historische orgels in de omgeving van Grimbergen.

Voor de tekst stond de bekende orgelbouwer en -specialist Ghislain Potvlieghe in, de fotografie en de lay-out zijn toevertrouwd aan Ignace Maes, op beide gebieden een zeer bekwaam graficus.

De Grimbergse abdijkerk is met haar twee uitstekende orgels het centrum van een ruim gebied waarin tal van merkwaardige historische orgels voorkomen.

Ghislain Potvlieghe is al veertig jaar een expert én hartstochtelijk verteller op het gebied van orgelbouw en onderzoek in verband met historische orgels in Vlaanderen, maar met een duidelijke voorliefde voor orgelbouwers en instrumenten uit een omgeving dicht bij Grimbergen.

In Een Grimbergs orgellandschap worden meer dan twintig historische orgels aan u voorgesteld. Die van de abdijkerk zijn nog nieuw, maar ze vormen het eindpunt van een geschiedenis die al begon met een eerste ontwerp door de vermaarde orgelbouwer Thomas Forceville.

Het grote doksaalorgel is de vierde stap in een lange evolutie. Ook aan het nog recente koororgel gaat nog een ander orgel vooraf.

Van Brussegem tot Machelen

In het Grimbergse orgellandschap staan nog een aantal zeer goede  en goed bespeelbare orgels, zoals in Houtem of in de Grimbergse wijk De Borcht. Andere zijn wel dringend aan restauratie toe.

Van al die instrumenten krijgt u een degelijk overzicht, dat u leidt langs plaatsen als Meuzegem, Imde en Brussegem, Vilvoorde, Diegem, Machelen, Wolvertem, Oppem en nog zoveel andere.

Het boek verschijnt in een beperkte oplage. Intekenen kan nu tegen de prijs van 15 euro. De intekenprijs geldt tot 15 december 2013. Daarna wordt het 18 euro. Voor portkosten geldt een opslag van 3,50 euro. Afhaaladres: Ten Doorn 6, 1852 Beigem (02-305.59.83).

U tekent in door overschrijving van het verschuldigde bedrag op het volgende rekeningnummer: BE02 7340 2642 5940 (BIC: KREDBEBB) van Eigen Schoon Grimbergen, onder de vermelding ‘Orgellandschap’.