Voortaan verplicht conformiteitsattest nodig voor huurwoningen

Het Dilbeekse bestuur zet in op een goede woonkwaliteit voor alle burgers, zowel voor eigenaars als voor verhuurders. Om dit te realiseren en de woonkwaliteit van huurwoningen te verbeteren, voert Dilbeek een verplicht conformiteitsattest in. Het conformiteitsattest is een document dat de gemeente Dilbeek aflevert en dat aantoont dat de huurwoning voldoende kwalitatief, veilig en comfortabel is. Om na te gaan of de huurwoning conform is, komt er een controleur ter plaatse die aan de hand van een technisch verslag de woning inspecteert. De aanvraag voor een conformiteitsattest is betalend en bedraagt 95 euro per zelfstandige woning. “Met het conformiteitsattest willen we Dilbeek klaarmaken voor morgen en ervoor zorgen dat er een optimale woonkwaliteit is voor iedereen”, zegt bevoegd schepen Stijn Quaghebeur (N-VA). “Bij de zoektocht naar een huurder kan de eigenaar het conformiteitsattest als troef uitspelen. Een kandidaat-huurder daarentegen krijgt met het attest de garantie dat de woning geschikt is om in te wonen en het geen energieverslindende woning is.” 

Dilbeek voert het verplicht conformiteitsattest gefaseerd in: elk jaar in januari schrijft de gemeente de eigenaars aan die in datzelfde jaar verplicht zijn om een conformiteitsattest te hebben. Eerst start Dilbeek met de oudste huurwoningen. Voor huurwoningen met bouwjaar 1918 of eerder moeten de eigenaars voor 1 oktober 2023 een conformiteitsonderzoek aanvragen via de Dilbeekse website. 

Topartikels bij Goeiedag.be
Meer kort nieuws