Eylenbosch lanceert Oude Gueuze en Oude Kriek

Na 21 maanden wachten mag brouwerij Eylenbosch met fierheid de nieuwe Eylenbosch Oude Kriek en Oude Gueuze voorstellen. Daarmee wordt het geduld van de oprichters, de crowdfunders en vele andere bierliefhebbers eindelijk beloond.

Brouwerij Eylenbosch werd in april 2019 na dertig jaar heropgestart door Erik De Keersmaeker, Klaas Vanderpoorten en Jeroen Lettens. Bio-ingenieur Klaas begon toen onmiddellijk lambiek te brouwen. Hij maakt alle lambiek eigenhandig in de traditionele installaties van Brouwerij De Troch in Wambeek. Na een nachtelijke passage in het koelschip kan de lambiek vervolgens in spontane gisting op de eiken Eylenbosch-tonnen rijpen. Om van die lambiek Oude Gueuze en Oude Kriek te maken is het belangrijk om het artisanale rijpproces nauwgezet te respecteren. Dat vraagt dus veel werk én tijd.

Eylenbosch Oude Kriek

De Oude Kriek is gemaakt met verse Belgische krieken die de brouwerij in de zomer van 2019 op de veiling in Borgloon heeft gekocht. In november van 2019 zijn de krieken mét pit bij de jonge lambiek gevoegd – zo’n 350 tot 400 gram krieken per liter lambiek. Na zes maanden maceratie van de krieken was de eerste kriekenlambiek geboren. Die was meteen van superkwaliteit, en werd op 4 juni 2020 gebotteld. Vandaag, na zeven maanden wachten, is de hergisting op fles voltooid en is de nieuwe Oude Kriek Eylenbosch klaar. “Omdat de krieken in onze traditionele brouwmethode heel belangrijk zijn, willen wij meehelpen om de Schaarbeekse Kriek in ere te herstellen”, zegt Erik De Keersmaeker. “In Kobbegem hebben we daarom in november 2019 al een honderdtal hoogstambomen aangeplant, zodat we in de toekomst nog authentieker en nog meer lokaal kunnen werken.”

Omdat de krieken in onze traditionele brouwmethode heel belangrijk zijn, willen wij meehelpen om de Schaarbeekse Kriek in ere te herstellen. In Kobbegem hebben we daarom in november 2019 al een honderdtal hoogstambomen aangeplant, zodat we in de toekomst nog authentieker en nog meer lokaal kunnen werken.

Eylenbosch Oude Gueuze

Als Oude Kriek veel geduld vergt, dan duurt het nóg langer om Oude Gueuze te maken. Daar moet immers drie jaar oude lambiek in zitten. De eerste Eylenbosch Oude Gueuze is dus pas voorzien voor augustus of september 2022. “Natuurlijk hadden we niet zoveel patience en daarom hebben we in de beste blendtraditie oude lambiek van brouwerij De Troch geleend om een eerste Eylenbosch Oude Gueuze te steken”, zegt Klaas Vanderpoorten. “Die ziet dus al iets sneller het levenslicht en daarom hebben we hem ook toepasselijk ‘Prematuurke’ genoemd – zoals ook op het etiket vermeld staat. Gelukkig hoeven we hem niet meer in de couveuse te steken, want ons Prematuurke is meteen een stevige Eylenbosch Oude Gueuze in de beste traditie.”

De Oude Gueuze is op dezelfde dag gebotteld als de Oude Kriek, waardoor de hergisting op fles nu achter de rug is en het bier nu dus helemaal klaar is.

Lokale verankering

Sinds juni 2020 gebruikt brouwerij Eylenbosch de authentieke grote schuur van de vierkanthoeve “Hof van Piemont” in Zellik als stapelplaats. In maart 2021 zullen de renovatiewerken achter de rug zijn en zal er een installatie van 13 foeders van 5.500 liter te zien zijn. Ondertussen schieten ook de renovatiewerken op de oude Eylenbosch-site in Schepdaal aardig op, zodat de oude foederkelders daar eind 2021 terug in gebruik zullen worden genomen. Bij de herstart van de lambiekbrouwerij beseften de oprichters dat ze door het trage rijpingsproces nog lang moesten wachten voor ze de eerste Oude Kriek aan de wereld konden voorstellen. En dat ze voor de Oude Gueuze nog veel meer geduld moesten hebben. Daarom werd in afwachting besloten om speciaalbieren van hoge gisting te brouwen. En dat onder de toepasselijke naam Patience for Eylenbosch.

Natuurlijk hadden we niet zoveel patience en daarom hebben we in de beste blendtraditie oude lambiek van brouwerij De Troch geleend om een eerste Eylenbosch Oude Gueuze te steken. Die ziet dus al iets sneller het levenslicht en daarom hebben we hem ook toepasselijk ‘Prematuurke’ genoemd.

Klaas Vanderpoorten brouwt de Patience zelf in de moderne installaties van brouwerij De Ranke in Dottenijs. De eerste variëteit, een hoppige ‘Saison’, kende een groot succes en ondertussen is er ook al een ‘Pale Ale Speciale’ beschikbaar. In februari mogen we de derde variëteit verwelkomen: een ‘Special Blond’. De Patience for Eylenbosch-bieren hebben intussen hun plaats in het bierlandschap verdiend en zijn verkrijgbaar bij onder andere Delhaize, Prik & Tik en de betere drankenhandel.

Beschikbaarheid en prijzen

Het volume van de eerste batch is omwille van de traditionele methode beperkt tot 4.100 flessen Oude Kriek en 3.250 flessen Oude Gueuze, en de eerste 1.200 flessen van beide zijn gereserveerd voor de crowdfunders. (volgende batches beschikbaar in juli-augustus 2021). Vanaf woensdag 20 januari zijn de Eylenbosch Oude Gueuze en Oude Kriek te koop op de Eylenbosch webshop met afhaling op het Hof van Piemont of levering met verzendkosten bij geselecteerde bierhandels en bierspeciaalzaken.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland