Coach Sacha over Alison Van Uytvanck: "Trots, maar met wrang gevoel"

Het sprookje van tennisspeelster Alison Van Uytvanck wordt ook in Dilbeek op de voet gevolgd. In haar club SDI kijkt iedereen vandaag op groot scherm naar haar kwartfinale. De trots over de grote doorbraak van de Grimbergse primeert maar voor trainer Alexandre ‘Sacha’ Katsnelson is het pijnlijk te zien hoe een andere coach met zijn pupil viert. “Ik hoef niet op tv maar het voelt toch wrang aan”, zucht hij.

Tot haar passage op Roland Garros was de Grimbergse Alison Van Uytvanck voor de meeste mensen nog een nobele onbekende. Het 21-jarige talent werd heel vroeg opgepikt door de Vlaamse Tennisfederatie (VTV), maar keerde na een tegenvallende ervaring terug naar de familiale tennisclub SDI Dilbeek.

Onder de vleugels van de Russische coach Alexandre ‘Sacha’ Katsnelson uit Dilbeek ontpopte ‘Ali’ zich tot de veelzijdige tennisspeelster die ze nu is. Acht jaar later staat Van Uytvanck in de kwartfinale van een grandslamtoernooi, weliswaar met een andere coach.

“Alleen de mensen uit de club weten hoe hard ik met haar heb gewerkt”, zegt haar mentor Sacha. “Op televisie ziet iedereen haar coach van de Vlaamse Tennisfederatie, Ann Devries. En dat doet me wel wat pijn.”

Vorig jaar besloot Alison om het toch nog eens te wagen bij de VTV. “Een keuze waar ik begrip kan voor opbrengen”, zegt haar trainer. “De laatste jaren begonnen er steeds meer coaches aan haar mouw te trekken. Hoewel Alison altijd neen zei, wist ik dat de situatie stilaan onhoudbaar werd. Vooral op financieel vlak dan, want zo’n federatie heeft meer mogelijkheden. Zij investeren geld in de internationale carri√®re van hun speelsters.”

Hoewel Van Uytvanck een nieuwe coach kreeg toegewezen, bleef ze Sacha wel trouw. “Alison traint nog ieder weekend bij ons op de club”, zegt Katnelson.

“Ze komt ook nog vaak bij mij over de vloer. Gewoon om wat over tennis te praten. Ik merk dat ik nog belangrijk voor haar ben. Ook naar haar overwinning heeft ze me nog gebeld. Ze vroeg me ook om haar kwartfinale te komen bekijken vanuit haar box maar dat is voor mij onmogelijk. Ik geef voltijds les en kan mijn spelers moeilijk in de steek laten. Een volledige dag verliezen lukt me gewoonweg niet.”

Voor Sacha zit er niets anders op dan de wedstrijd op televisie te volgen. “Om eerlijk te zijn, is dat wel met een wrang gevoel”, zegt hij. “Jarenlang heb ik aan haar zijde gestaan en veel uren en moeite in haar ge√Įnvesteerd. En net nu ze haar grote doorbraak kent, staat er iemand anders naast haar te pronken.” Voor hem gaat het niet over de aandacht die hij nu misloopt. “Ik hoef niet in de belangstelling te staan. Alison is het bewijs dat ik als coach in de juiste richting zit. Een bevestiging van het harde werk. Wat ze ook doet, ik zal altijd voor haar klaar staan.”

Collega-coach Dirk Van der Poorten valt Katnelson bij als belangrijke factor in de carri√®re van Van Uytvanck. “Sacha heeft haar opnieuw naar boven geholpen na haar mislukte passage bij de VTV”, zegt hij. “Zijn specifieke training heeft haar tot een complete speelster gemaakt. Vooral op haar service werd hard getraind, nu haar sterke punt. Ook zijn menselijke aanpak heeft haar ver vooruit geholpen.”

Bij SDI zijn ze vanzelfsprekend apetrots op hun speelster. “We kijken enorm uit naar haar wedstrijd”, vertelt voorzitter Koen Diegenant. “Samen met alle leden zullen we morgen voor haar supporteren. Haar wedstrijd wordt hier op groot scherm vertoond. En dan is het wachten tot de halve finale (lacht).”