Dilbeek laat verkeersplateaus Bodegemstraat verdwijnen

De gemeenteraad van Dilbeek besliste om in de Bodegemstraat vier verkeersplateaus te verwijderen.

Al sinds 2004 klagen omwonenden de overlast aan die de verkeersdrempels veroorzaken. Door het vele verkeer dat over de plateaus rijdt, loopt niet alleen het wegdek veel schade op, maar ook sommige woningen in de omgeving.

De plateaus werden dan ook technisch verkeerd aangelegd. Ze voldoen niet aan de aanbevolen hoogte van 10 tot 12 cm en de aanrijvlakken zijn minder dan de vereiste 1,9 meter voor wegen met geregelde doorgang van openbaar vervoer.

Al in 2011 adviseerde de gemeentelijke verkeerscommissie de drempels weg te halen. Er werd geoordeeld dat dergelijke obstakels op een verbindingsweg niet aangewezen zijn.

Ook De Lijn vraagt al langer een oplossing. Daarom wordt er voor gekozen om de plateaus te verwijderen en niet door nieuwe te vervangen die wel aan de normen zouden voldoen.

Om de snelheidslimiet van 50 km per uur af te dwingen, volstaan in principe de geschrankte parkeervakken die er nu zijn, stelt het bestuur. Er komen bovendien controles en mochten alsnog problemen van overdreven snelheid opduiken, kunnen er nieuwe verkeersremmende maatregelen overwogen worden. Nieuwe verkeersplateaus zijn echter uitgesloten.