Cafébazen willen amokmakers kwijt

[pullquote]Ons personeel wordt zelfs verplicht om altijd Nederlands te spreken, maar die mannen trekken zich daar niets van aan[/pullquote]

De zaakvoerders van het populaire café Het Groot Genoegen zijn de Brusselse klanten die op donderdagavond vaak amok maken op het Gemeenteplein meer dan beu. Hoewel ze de razzia van de Dilbeekse politie op donderdag 5 september wat overdreven vonden, hopen ze wel dat de amokmakers voortaan niet meer naar het Gemeenteplein afzakken.

‘Wij zien die ruziezoekers ook liever gaan dan komen, maar we kunnen daar voorlopig niet veel aan doen’, zegt medezaakvoerder Peter Heymans van Het Groot Genoegen. In de nacht van donderdag 5 op vrijdag 6 september vielen zo’n zestig agenten van de lokale en federale politie binnen in de populaire café’s ‘t Vraagteken en Het Groot Genoegen aan het Dilbeekse Gemeenteplein. Volgens cijfers van de Dilbeekse politie was die actie, in samenspraak met het gemeentebestuur, zeker nodig.

Drugs en wapens

Van de 400 aanwezigen die aan het Gemeenteplein gecontroleerd werden, bleken er volgens de politiecijfers maar 60 effectief in Dilbeek te wonen. 84 personen bleken bij de politie al bekend te zijn, waarvan 36 voor drugsfeiten. Tijdens de controle werden er verschillende kleine hoeveelheden cannabis en twee verboden wapens aangetroffen: een pepperspray en een knipmes. Daarnaast nam de politie ook vijf paxons (kleine zakjes drugs in bolletjes gedraaid) en een plastiek zakje met wit poeder in beslag. Op twee personen na werd iedereen diezelfde nacht nog vrij gelaten.

De resultaten van de actie zullen verder besproken worden met het gemeentebestuur en de uitbaters van beide cafés. De zaakvoerders van Het Groot Genoegen zijn niet helemaal tevreden met de razzia, maar begrijpen ook wel dat de actie eens nodig was. Zelf gingen de zaakvoerders van Het Groot Genoegen al enkele keren naar de politie om een oplossing te zoeken. ‘Wij hebben nooit om zo’n razzia gevraagd, maar we hebben wel al een paar keer om hulp gevraagd, omdat we de situatie grondig beu zijn maar er niets kunnen aan veranderen’, zegt Peter Heymans.

‘We houden ons aan alle regels. Om 1.30 uur sluit het terras en we hebben twee professionele buitenwippers. Ons personeel wordt zelfs verplicht om altijd Nederlands te spreken, om het Vlaams karakter van onze zaak te benadrukken, maar die mannen trekken zich daar niets van aan. Je kan er niets tegen beginnen.’