Guy Valckeniers zal niet zetelen

Guy Valckeniers (Open VLD) werd met 513 voorkeurstemmen verkozen op de LvB lijst. Hij zal zijn mandaat van gemeenteraadslid echter niet opnemen en wordt opgevolgd door zijn partijgenote Els Cosyns. “Ik heb niet echt een mandaat, zelfs een schepenmandaat, nagestreefd,” zegt Valckenier. “Het was mijn bedoeling het project LvB te ondersteunen. Daarom ook heb ik gekozen voor een plaats als lijstduwer. Bovendien is een mandaat moeilijk te combineren met mijn beroepsactiviteit binnen de Valckenier Groep”.

De beslissing van Valckenier zorgt ervoor dat Els Cosyns nu in de gemeenteraad komt. Dat stuit op onvrede bij een aantal bestuursleden van Open VLD Denderleeuw die zich, al voor de verkiezingen, kantten tegen een deelname van Open VLD aan de LvB en meer bijzonder over de tweede plaats van Els Cosyns, de assistente van VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. In een persbericht stelt Open VLD Denderleeuw dat het nationaal bestuur een aantal beslissingen heeft doorgedrukt tegen de wil van de plaatselijke afdeling.

In de marge van de coalitie tussen LvB, CD&V en Groen schrijven zowel Vlaams Belang als N-VA dat de wil van de kiezer (om een rechtse coalitie te vormen) niet is gerespecteerd.

Foto : Derde van links Els Cosyns, vierde van links Guy Valckenier, rechts burgemeester Jo Fonck.

Topartikels editie Ninove-Dender