Denderleeuw geeft extra duwtje aan onthaalouders

Kinderopvang De Puzzel in Denderleeuw wil meer mensen warm maken om onthaalouder te worden. De Puzzel start daarom een promocampagne en houdt een infoavond voor kandidaat-onthaalouders op donderdag 14 april om 19 uur in het Koetshuis.

De gemeente Denderleeuw biedt voortaan ook extra voordelen aan de onthaalouders van De Puzzel.

“De gemeentelijke Kinderopvang De Puzzel kampt bij de baby- en peuteropvang al met een wachtlijst van 84 kinderen”, zegt schepen Jo Fonck, bevoegd voor Onderwijs & Kinderopvang.

“De vraag naar kinderopvang in onze gemeente verviervoudigde op dertig jaar en de voorspelling is dat de vraag naar een plaats alleen maar toeneemt. Er moeten dus dringend extra onthaalouders bijkomen. Dat is zeker niet evident. Door strengere bovenlokale wetgeving haakten een aantal onthaalouders af en is het nog moeilijker geworden om nieuwe onthaalouders te vinden. Toch is het is een heel mooie job die enorme voldoening geeft en veel flexibiliteit en vrijheid biedt.”

Onthaalouders werken thuis, maar worden pedagogisch begeleid en administratief ondersteund door de coördinatoren van De Puzzel. Zij zorgen ook voor het financiële luik en de opvolging van de wachtlijst.

Daarnaast ondersteunt de gemeente de onthaalouders met materiaal (bedjes, parken, eetstoelen…), vormingsavonden, een hospitalisatieverzekering, een teambuildingsactiviteit, een abonnement op het tijdschrift KIDDO, de terugbetaling van het griepvaccin en een cadeautje op de Dag van de Onthaalouder.

“Het schepencollege besliste net om de onthaalouders nog enkele extra voordelen te geven”, vertelt Fonck. “Zo gaan we bijscholing aanmoedigen en belonen met een vormingspremie. We verhogen de speelgoedpremie, waarmee ze nieuw speelgoed kunnen aankopen voor henzelf en de speelotheek en we bezorgen de onthaalouders jaarlijks enkele rollen vuilniszakken en doosjes vochtige doekjes. Startende onthaalouders krijgen bovendien een startpremie van 430 euro. Ook het kennismakingstraject gezinsopvang dat kandidaat-onthaalouders moeten volgen, wordt terugbetaald bij de effectieve start als onthaalouder.”

Op de website www.ikwordonthaalouder.be kunnen kandidaten ontdekken welke stappen ze moet zetten om onthaalouder te worden.

De dienst Baby- en Peuteropvang van Kinderopvang De Puzzel is te bereiken via 053-64.14.75, babypeuteropvang@denderleeuw.be of langskomen in het Huis van het Kind (Spoorweglaan 1A in Denderleeuw).