Denderleeuw inspireert Vlaams Belang tot sanctievoorstel afwezige schepenen

Vlaams parlementslid Guy D’haeseleer (Vlaams Belang, rechts op de foto) uit Ninove dient in het Vlaams Parlement een voorstel van decreet in om schepenen en burgemeesters die systematisch afwezig blijven op de gemeenteraad of het schepencollege financieel te sanctioneren.

Vlaams Belang inspireert zich voor het voorstel op de aanslepende politieke problemen in de meerderheid van Denderleeuw. Gemeenteraadslid Kristof Slagmulder (VB, links op de foto) kwam met het idee op de proppen.

In Denderleeuw sturen de CD&V-schepenen immers al maandenlang systematisch hun kat naar het schepencollege en de gemeenteraad, maar ze strijken wel volwaardig hun schepenloon op.

In tegenstelling tot gemeenteraadsleden blijven schepenen een vaste wedde ontvangen, ongeacht hun aanwezigheid op de gemeentelijke vergaderingen.

Ook in andere steden en gemeenten waar politieke onenigheid bestaat binnen de bestuurscoalitie is er sprake van chronisch absenteĂŻsme van bepaalde schepenen.

Het Vlaams Belang stelt daarom voor om het loon van een schepen of burgemeester te koppelen aan de aanwezigheid tijdens de zittingen.

‘Schepenen en burgemeesters die om persoonlijke of principiĂ«le redenen afwezig blijven, moeten consequent zijn en dan ook maar verzaken aan hun royaal loon’, motiveert D’haeseleer.