Jonge bommelders Handelsschool Aalst moeten betalen

De stad Aalst en de lokale politie Aalst hebben het dossier afgesloten van de twee minderjarigen die in april 2013 beweerden dat er een bom ging ontploffen op de Handelsschool Aalst.

De burgemeester bemiddelde intensief tussen alle betrokken partijen. De stad recupereert de kosten van de valse bommelding van 23 april 2013. De twee jongeren moeten wel een schadevergoeding betalen. Er werd een afbetalingsplan opgesteld dat zij nu moeten volgen. De twee werden toen ook van school gestuurd.

Burgemeester Christoph D‚ÄôHaese (N-VA) is tevreden dat het dossier is afgerond. ‘Wij hebben inderdaad een overeenkomst gesloten met de twee daders. Zij beseffen allebei dat ze zwaar in de fout zijn gegaan en betalen hiervoor’.¬†

Op 23 april kreeg het secretariaat van de school telefonisch te  horen dat er een bom was geplaatst. De hele school werd ontruimd, de leerlingen werden opgevangen in de garages van de Lokale Politie, ook kantoren in de nabije omgeving van de school werden uit voorzorg ontruimd.

‘Omdat we veiligheid als onze absolute prioriteit stellen hebben we meteen de gebouwen laten ontruimen’, aldus de burgemeester.

Na anderhalf uur bleek het te gaan om een valse bommelding. ‘De daders werden dankzij schitterend politiewerk¬† snel gevonden’. ¬†Het bleek te gaan over twee leerlingen van de school.

‘De bommelding kostte de stad ruim 14.000 euro. het inzetten van politiemensen, de iznet van de explosievenhond, de factuur voor catering, er werden broodjes en drankjes uitgedeeld aan de leerlingen tijdens de opvang, ¬†wilden we recupereren’, vertelt burgemeester Christoph D‚ÄôHaese.

Via de bemiddelingsdienst werd een herstelovereenkomst afgesloten tussen alle partijen. De twee jongemannen en hun ouders verklaarden zich akkoord op te draaien voor een deel van de kosten, gelukkig voor hen kwam ook de familiale verzekeraar gedeeltelijk tussenbeide.

‘Momenteel zijn de jongeren aan het afbetalen in maandelijkse schijven. Ze beseffen wat ze hebben veroorzaakt, de gevolgen van hun daad zijn ingrijpend want ze werden allebei ook van school gestuurd. E√©n van hen kreeg via de jeugdrechter een leerproject en gemeenschapsdienst opgelegd’.

De afhandeling van dit dossier is actueel omdat momenteel de politiediensten extra geconfronteerd worden met bommeldingen. 

‘Ik hoop dat het niemand op idee√ęn brengt, Ik leefde mee met die ouders van die jongens, het zal U maar overkomen, maar we moesten ons hard opstellen en principieel naar een financi√ęle regeling gaan’, aldus nog burgemeester Christoph D‚ÄôHaese. ‘Het mag een voorbeeld zijn dit niet meer te doen’.¬†