Gouverneur Briers moet bemiddelen in Denderleeuw

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA), bevoegd voor Bestuurszaken, gaf dinsdag de opdracht aan Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers om te bemiddelen in het bestuursconflict in Denderleeuw. Dat bevestigt haar kabinet.

Gouverneur Briers krijgt van de minister geen termijn opgelegd. De opdracht was al langer verwacht, maar liet om onduidelijke redenen toch nog drie weken op zich wachten. Eerder liet Briers zich al ontvallen dat de crisis in Denderleeuw niet lang mag aanslepen.

‘De bemiddelingsopdracht gaat enkel over de huidige coalitie’, verduidelijkt het kabinet Homans.

‘Pas als de gouverneur geen verhoopte oplossing ziet en dat rapporteert aan de minister, kan zij opdracht geven aan de gemeenteraad om een procedure op te starten om een nieuwe coalitie te vormen.’

De gemeenteraad in Denderleeuw stelde op 3 november de onbestuurbaarheid vast, met de steun van de meerderheidspartij CD&V. De N-VA heeft intussen bij de gouverneur een verzoek ingediend om dat besluit te schorsen.

Donderdag is er in Denderleeuw opnieuw een gemeenteraad gepland en, al wil niemand het bevestigen of ontkennen, toch ziet het er sterk naar uit dat alle agendapunten opnieuw collectief zullen worden afgewezen.