Academie Denderleeuw zit in nieuw jasje

Met een kijk- en luistermoment in de balletzaal zetten de leerlingen van de Academie voor Podiumkunsten van Denderleeuw woensdagavond het volledig gerenoveerde gebouw van de academie in de kijker.

Het gebouw van de Academie in de Nieuwstraat, in een ver verleden nog een protestantse school die nadien door de gemeente werd aangekocht, was al jarenlang een zorgenkind.

‘De ramen werden vijf jaar geleden al vervangen, maar ook het dak was versleten en de muren hadden last van opstijgend grondwater, met nogal wat schimmel in de lokalen. Een grondige renovatie drong zich echt wel op’, zegt Jan De Nul (CD&V), schepen van Patrimonium.

De dakrenovatie van het lagere gedeelte ging van start in augustus 2012, de gevelrenovatie volgde in september en in mei 2013 werd ook het hogere dakgedeelte gerenoveerd.

Nog in de zomer van 2012 startte een aannemer met het injecteren van de aangetaste muren.

Het opnieuw bepleisteren van de muren gebeurde tijdens de zomervakantie van 2013 en in de afgelopen herfstvakantie kon gestart worden met de verfwerken in de hal en het hele gelijkvloers.

De schilderwerken op de eerste verdieping gebeurden tijdens de kerstvakantie en in januari van dit jaar.

De gemeentelijke technische dienst knapte de voorbije weken ook de drie lokalen op de tweede verdieping op. Die verdieping was door de slechte staat al jaren in onbruik.

‘De totale kostprijs van de renovatiewerken ligt rond de 125.000 euro, maar het resultaat mag er zijn’, aldus De Nul.

Peter Thomas, directeur van de Academie, is tevreden met het gerenoveerde gebouw: ‘Een gezonde geest heeft een gezond lichaam nodig. Het gebouw is dat lichaam, de academie is de geest.’

‘We beschikken nu over een twintigtal lokalen, voldoende voor Denderleeuw en voor onze 250 leerlingen in muziek, woord en dans. Er is nu zelfs nog uitbreiding mogelijk.’