Ninove en Denderleeuw doen mee aan Erfgoed Denderland

Ninove en Denderleeuw stappen mee in ‘Erfgoed Denderland’, een nieuwe projectvereniging die in 2015 van start wil gaan en die verder zal bestaan uit Aalst, Erpe-Mere en Lede.

Erfgoed Denderland wordt de opvolger van de Erfgoedcel Aalst omdat Vlaanderen in de toekomst voor erfgoed enkel nog steun wil geven aan samenwerkingsverbanden van gemeenten.

Aalst kreeg sinds 2009 van Vlaanderen een jaarlijks werkingsbudget van 200.000 euro voor zijn erfgoedcel. Voor Erfgoed Denderland zou dat budget 300 000 euro per jaar worden, omdat het werkingsgebied uit meer dan 120.000 inwoners bestaat.

Met dat geld kunnen nieuwe initiatieven worden genomen rond erfgoed, zowel materieel als niet-materieel.

De deelnemende gemeenten en steden geven elk een jaarlijkse bijdrage van 30 eurocent per inwoner.

Erfgoed Denderland zal, net als de aflopende Erfgoedcel Aalst, over drie voltijdse personeelsleden kunnen beschikken. Voorts komt er een subsidiereglement voor de verenigingen, personen, scholen die een activiteiten organiseren rond erfgoed.

De erfgoedverenigingen en/of cultuurbeleidcoördinatoren uit de regio hebben sinds 2011 al een samenwerking op het terrein op gebied van erfgoed. De projectvereniging geeft die samenwerking nu ook een formeel karakter.