Asse valt met JONK-traject in de prijzen voor lokale burgerparticipatie

De allereerste Athena-prijs voor lokale burgerparticipatie is voor het ‘JONK en veel te zeggen’-traject van de gemeente Asse. Het participatietraject polste bij kinderen en jongeren wat er leeft en wat er nog beter kan in Asse.

Een uitgebreide enquête, een flitsende campagne op sociale media met lokale influencers en een straffe stunt met een bus van de Lijn. Nee, naast de JONK-campagne kon je de laatste jaren niet omheen. Als onderdeel van een traject naar een kindvriendelijke gemeente, organiseerde Asse onder de noemer ‘JONK en veel te zeggen’ een brede bevraging bij de kinderen en jongeren. Dit om te weten wat zij denken over verschillende thema’s zoals vrije tijd, mobiliteit, wonen, veiligheid, onderwijs en mentaal welzijn en welke ideeën ze hebben om van Asse een fijnere plek te kunnen maken.

Via een chatbot konden kinderen en jongeren op een interactieve manier aangeven wat zij belangrijk vinden. Een intensieve samenwerking met de scholen leverde een hoge respons op: maar liefst 1.653 kinderen en jongeren tussen 8 en 18 jaar gaven hun mening over Asse. Nadien werden de resultaten besproken in focusgroepen en volgde er een belevingsonderzoek met diepte-interviews waar tweehonderd jonge Assenaren aan deelnamen. Dat resulteerde in een visie en strategie voor een kindvriendelijk Asse.

Voor dat uitgebreide en participatieve JONK-traject ontvangt de gemeente nu de allereerste Athena-prijs in de categorie steden en gemeenten met 15.000 tot 45.000 inwoners. De prijs is een initiatief van G1000, De Wakkere Burger en Citoyenneté&Participation. Met de trofee willen ze projecten belonen die zich onderscheiden door hun inclusieve, innovatieve aanpak en tastbare impact op het terrein. In totaal dienden 53 gemeenten een dossier in.

“Participatie vinden we belangrijk in Asse. We doen dat doelbewust wanneer de mening van de burgers er echt toe doet”, zegt schepen van Jeugd Johan De Rop (N-VA). “Het hele project rond ‘Kind- en jeugdvriendelijke gemeente’ had zowel input als betrokkenheid van jongeren hard nodig. Daar hebben we met het JONK-traject sterk op ingezet. ‘JONK en veel te zeggen’ is dan ook geen lege doos gebleven. Ze werd gevuld door velen. Deze erkenning is er dan ook voor alle jongeren, alle scholen, alle ouders, alle verenigingen en alle gemeentelijke ambtenaren die hieraan hebben meegewerkt.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk