Kinderopvang 3Wplus krijgt extra middelen om 119 extra kinderopvangplaatsen te creëren

Kinderopvang 3Wplus heeft middelen gekregen om 119 extra opvangplaatsen voor baby’s en peuters te realiseren. De bedoeling is om met 100 van die plaatsen nieuwe kinderdagverblijven in Asse, Dilbeek, Drogenbos en Vilvoorde te realiseren. De drie bestaande crèches van 3Wplus in Grimbergen en Machelen worden uitgebreid.

Kinderopvang vinden bij een onthaalouder of een kinderverblijf is vaak niet evident, ook in Halle-Vilvoorde. Het Vlaamse gemiddelde van 44,3 plaatsen per 100 kinderen van 0 tot 3 jaar wordt in geen enkele van de vier zorgregio’s gehaald. Van de 59 zorgregio’s in Vlaanderen bengelt zorgregio Vilvoorde helemaal achteraan met een gemiddelde van 32,55 opvangplaatsen per 100 kinderen. De zorgregio’s Asse en Halle zitten daar met een gemiddelde van 34,49 en 35,11 plaatsen niet veel boven.

Om het tekort weg te werken, trok de Vlaamse overheid en Kind & Gezin geld uit voor 321 extra inkomensgerelateerde opvangplaatsen in de vier zorgregio’s. Kinderopvang 3Wplus stelde zich kandidaat om in zeven gemeenten extra plaatsen te mogen realiseren en trok bij zes daarvan aan het langste eind. Concreet gaat het om 119 extra plaatsen. Zo wil kinderopvang 3Wplus honderd extra plaatsen creëren in vier nieuwe kinderdagverblijven, drie bestaande crèches van 3Wplus in Strombeek-Bever en Diegem worden uitgebreid met 19 plaatsen.

Het eerste nieuwe kinderdagverblijf zal normaal gezien al in september de deuren openen. Het pand langs de Nieuwstraat in Asse werd eerder al aangekocht voor de realisatie van de Rondweg, maar zal dus eerst tijdelijk nog dienst doen als kinderdagverblijf. “Het gaat om een gebouw dat de gemeente al in orde had gezet om twee onthaalouders in te laten werken. Alleen werden er daarvoor geen kandidaten gevonden en zo kwam het gemeentebestuur bij ons terecht. Er zal plaats zijn voor zeventien baby’s en peuters”, zegt Nele Macharis, teamleider Kinderopvang.

De opening van de drie andere kinderdagverblijven is voorzien in 2025. In Vilvoorde komen er in een klap 41 plaatsen bij door moderne containerunits te plaatsen in de groene stadsbuurt 4 Fonteinen. In Groot-Bijgaarden wordt de voormalige muziekschool een kinderdagverblijf voor 24 kinderen. Over de achttien plaatsen in Drogenbos zijn de gesprekken nog lopende.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk