Twee gemeentescholen bouwen bruggen in boekvorm

De overkant: dichterbij dan je denkt zo heet het nieuwe boek van Emy Geyskens en Rob Geukens. En ook de leerlingen van GBS Walfergem en Sterk in Krokegem werkten een jaar rond het thema ‘bruggen bouwen’ en schreven zo mee aan het verhaal.

Ze doen het opnieuw, de gemeentelijke basisscholen in Walfergem en Krokegem. Na ‘Coco & Munt, de plastic dreiging’ en ‘Koning fiets’ brengen de leerlingen nu hun derde boek uit: ‘De overkant: dichterbij dan je denkt’. “Het is gestart met de aanleg van de schooltuin in Krokegem. We zijn dan bij uitgeverij Clavis gaan aankloppen om hier een boek over uit te brengen”, zegt Harald Willems, nu directeur van GBS Walfergem maar destijds in Krokegem aan de slag.

Aanvankelijk was de uitgeverij niet zo enthousiast, maar dat veranderde toen het boek een groot succes werd. Zo kwam de vraag om een tweede en derde boek uit te werken. Het concept was telkens hetzelfde. De leerlingen werkten een jaar lang rond een centraal thema en hadden telkens inbreng in het boek. Er werkte ook telkens een externe partner aan mee om meer advies te geven.

“De partner voor het eerste boek was Velt, voor het tweede boek werkten we samen met VSV. En voor dit derde boek werkten we samen met verschillende organisaties: het Huis van het Kind, Ligo en Buitengewoon Werk”, vertelt Harald Willems. Onder het thema ‘bruggen bouwen’ gingen de leerlingen van beide scholen een jaar lang aan de slag. “Maar het accent lag bij de vierdejaars. Zij gaven de personages vorm, vertelden over de vooroordelen die ze kennen en stelden vragen die door de experts in het boek beantwoord worden.”

Het schrijversduo Emy Geyskens en Rob Geukens ging aan de slag met al die informatie en kwam zo tot het boek De overkant. “Het verhaal gaat over Enzo en Leya die tegenover elkaar wonen in een appartement en elkaar zien aan het raam. Ze willen elkaar wel ontmoeten, maar zien heel wat gevaren op het pleintje voor het appartement”, vertelt Emy Geyskens.  Die gevaren en vooroordelen worden in het verhaal ontkracht. 

Het boek is ondertussen verkrijgbaar in de boekhandel en komt ook in de bibliotheek te liggen. Het boek is geschreven voor kinderen vanaf zes jaar. “Er werden echt bruggen gebouwd tussen beide scholen. En voor de leerlingen is het ook leuk, want ze ontdekken in het boek delen die zij geschreven hebben.”  En ze zitten niet stil op GBS Walfergem want ondertussen werd ook al een vierde boek aangekondigd. Daarvoor werkt de school samen met het UZ Brussel en Bednet. 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk