Gratis rol gft-zakken voor Assese huishoudens

Sinds 1 januari is het verplicht groente- fruit- en tuinafval te sorteren. Ook mogen etensresten voortaan niet meer in de zwarte restafvalzak. Om het gebruik van de witte gft-zak en correct sorteren te stimuleren, vinden Assese huishoudens een bon voor een gratis rol gft-zakken in Assetablieft.

Vorig jaar ruilden 4152 inwoners een bon uit ons infoblad Assetablieft in voor een gratis rol gft-zakken. Dat is 30% van alle huishoudens in Asse. Het gemeentebestuur wil met die actie de gft-zak en de sorteerregels voor gft beter bekend maken en daarmee het aandeel gft-afval in de restafvalzak verder doen dalen. Wist je dat er in een doorsnee restafvalzak in Asse nog 53,2% gft-afval zit? Het gaat over gemiddeld 3,52 kg per zak. Tegelijkertijd stellen we vast dat het opgehaalde gewicht van gft in 2023 verder gestegen is.

Knip de bon uit

Om deze trend verder te zetten, vinden alle Assenaren in januari opnieuw een bon voor een gratis rol gft-zakken van 15 liter in het infoblad. Hiermee dagen we iedereen uit om de gft-zak te gebruiken. Hier kunnen heel wat groente-, fruit- en tuinafval én etensresten in. Wist je trouwens dat je gft-afval sorteren verplicht is sinds 1 januari 2024? Je vindt de sorteerregels hier.

Knip de originele bon uit het infoblad en ruil hem in bij één van de verkooppunten in Asse vóór 30 juni 2024. Alle verkooppunten vind je hier. De gft-zakken worden wekelijks op donderdag opgehaald. Een overzicht van alle ophalingen vind je op de afvalkalender.

Sorteer en bespaar

Door gft-afval afzonderlijk in te zamelen, kan dit afval verwerkt worden tot compost. Zo wordt afval een nuttige toepassing. Dit is niet zo bij restafval, want dat wordt verbrand. Daarnaast zijn de restafvalzakken de duurste zakken. Ze kosten het dubbele van een gft-zak. Dus, hoe beter je sorteert, hoe meer je kan besparen. Zowel de restafval- als de gft-zakken bestaan in drie verschillende formaten. Zo kan je, afhankelijk van jouw eigen situatie, de juiste zak kiezen. Het volume van de kleinste zak is 15 liter. Dit maakt sorteren ook mogelijk voor mensen die klein wonen of weinig afval hebben.

De bedoeling is uiteraard niet dat je gft-zakken gaat gebruiken als je thuis kan composteren. Wie het afval thuis kan verwerken, blijft dat beter doen. Thuis composteren heeft als voordelen dat er geen transport aan te pas komt, je thuis de kringloop sluit en je gebruik kan maken van je zelfgemaakte compost. Om thuiscomposteren te ondersteunen, kan je in de recyclageparken een compostvat kopen aan het voordeeltarief van 25 euro. Meer info hierover lees je hier.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk