Nieuwe kunstencampus en nieuwe naam voor kunstenacademie August De Boeck

Zeg niet langer kunstenacademie August De Boeck maar KunstAs. De 1.500 leerlingen van de academie met vestigingen in Asse, Affligem, Opwijk, Merchtem en Ternat gaan dus verder onder een nieuwe naam, Asse krijgt ook een gloednieuwe kunstencampus.

Als alles goed gaat, kan dit najaar gestart worden met de bouw van een gloednieuwe kunstencampus naast de kapel van de Zwartzusters in Asse. Dat is dringend nodig want de kunstenacademie zit in Asse momenteel nog verspreid over verschillende gebouwen en containerklassen. “Al in de jaren 70 was de toenmalige directeur van de academie al vragende partij voor een nieuwbouw”, zegt burgemeester Koen Van Elsen (CD&V). “Een echte visionair. Al zou het nog vijftig jaar duren voor de nieuwbouw concreet wordt.”

Dankzij de nieuwe kunstencampus naast de kapel van de Zwartzusters langs de Spiegelstraat zullen alle lessen in Asse gecentraliseerd worden op een locatie en niet langer op zes verschillende locaties. In de nieuwe campus zal plaats zijn voor een theaterzaal, een grote zaal voor eetfestijnen en uiteraard de theorie- en repetitielokalen. Het zal ook de nieuwe thuisbasis worden voor andere verenigingen zoals harmonie Sint-Cecilia. En ondergronds wordt een parking aangelegd.

Bij een nieuwe campus, die klaar moet zijn bij de start van het schooljaar in september 25, hoort ook een nieuwe naam vonden ze in Asse. “In 1947 startte hier in Asse de gemeentelijke muziekschool, we mochten dus onlangs de 75ste verjaardag vieren”, zegt burgemeester Koen Van Elsen. “In al die jaren evolueerden we van een muziekschool naar een kunstenacademie met de toevoeging van ballet, dans en beeldende kunst aan het lesprogramma. Met Affligem, Merchtem, Opwijk en Ternat sloten ondertussen extra vestigingen aan. Vandaag slaan we een nieuwe weg in en daar hoort een nieuwe naam bij.”

De nieuwe naam voor kunstenacademie August De Boeck wordt KunstAs, academie voor muziek, woord, dans en beeld. “We willen niets afdoen aan de traditie en het eerbetoon aan August De Boeck”, vult schepen van Onderwijs Johan De Rop (N-VA) aan. “August De Boeck was een componist en een Merchtemnaar. Maar we zijn niet louter een muziekschool en zijn actief in meerdere gemeenten. Deze nieuwe naam dekt de lading beter.”

Naast een nieuwe naam is er ook een nieuw logo. Opvallend: elke afdeling krijgt ook een eigen logo met een eigen kleur. En als Merchtem dat wil, mogen zij de naam August De Boeck behouden in hun logo. “De As is uiteraard een verwijzing naar Asse”, geeft Sofie Servranckx, directrice van de kunstenacademie, wat meer uitleg over de naam en het logo.

“Een as is ook een spil. Onze academie kan kunst en cultuur in beweging zetten. Het is een dynamisch gegeven waarmee we aangeven dat we klaar zijn voor de toekomst. De as vormt ook een denkbeeldige lijn doorheen onze verschillende vestigingen waarmee we een groot deel van de regio doorkruisen. En als academie willen we ook het bindmiddel zijn met verschillende verenigingen.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk