PIVO zet zondag de deuren open

In het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) in Zellik krijgen politieagenten en brandweerlui al 25 jaar hun opleiding. Komende zondag kan het grote publiek kennismaken met de schietstand en verschillende demonstraties.

Voor de site langs de Poverstraat in Zellik een provinciaal opleidingscentrum werd, was het een legerbasis. De militaire kazerne Serge Eckstein was vanaf 1922 een belangrijke luchtmachtbasis. Maar in 1995 wordt de legerbasis ontbonden en drie jaar later kan de provincie Vlaams-Brabant de site van 22 hectare aankopen. De grote loodsen waar destijds nog luchtballonnen en zeppelins gestockeerd werden, worden omgevormd tot opleidingscentra.

Vandaag is het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) het Vlaams-Brabants opleidingscentrum voor politie, brandweer, dringende geneeskundige hulpverlening en medewerkers van lokale en regionale besturen. Hulpdiensten, lokale besturen, organisaties en bedrijven kunnen er terecht voor een brede waaier aan kwaliteitsvolle, praktijkgerichte en direct toepasbare specifieke en multidisciplinaire opleidingen, trainingen en vormingen.

“Van oude legerkazerne tot een eigentijds en innovatief opleidingsinstituut dat aan de hoge verwachtingen van vele partners voldoet. Dat is de opmerkelijke transformatie die het PIVO de afgelopen 25 jaar onderging”, zegt provinciegouverneur Jan Spooren. 

Zo kan de brandweer er al jaren trainen op een brandplaat met vuurhuis waar er oefeningen met echt vuur en dikke rook gedrild worden. De politieschool en de lokale politiezones kunnen dan weer gebruik maken van de sporthal en sinds 2021 ook van twee gloednieuwe schietstanden. En in 2018 opende het expertisecentrum rijopleidingen en verkeer van de provincie Vlaams-Brabant en de VDAB de deuren. In dit hoogtechnologische simulatie- en trainingscentrum kan de brandweer, maar bijvoorbeeld ook vrachtwagenchauffeurs, aan de slag met slimme rijsimulatoren die reële situaties nabootsen.

“Op dit moment telt het PIVO zo’n 450 docenten die elke dag voor zo’n 300 tot 500 cursisten naar de site afzakken. Na 25 jaar werking zijn er in totaal 7.169.282 lesuren gegeven en ongeveer 10.000 diploma’s uitgereikt”, zegt Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde voor het PIVO.

En de voormalige legerkazerne is meer dan alleen een opleidingscentrum. Op de plek van de voormalige legerbarakken realiseerde Providentia een project met sociale woningen terwijl het groengebied op de site toegankelijk werd gemaakt. Jaarlijks ontlenen ook tientallen verenigingen ook spullen bij de provinciale uitleendienst. En sinds kort kunnen bezoekers van de site in het horecapunt terecht voor een warme maaltijd. 

De site zit qua capaciteit dan ook stilaan aan zijn limiet. Maar dankzij de aankoop van de aangrenzende Bomaco-site van 8,3 hectare, kan er binnenkort in die richting aan uitbreiding gedacht worden. De provincie denkt eraan om daar een extra oefenterrein in te richten samen met een ruimte waar toekomstige hulpverleners kunnen oefenen op tunnelbranden en incidenten in ondergrondse parkeergarages.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk