Oud-gangster die recent getuigde over de Bende van Nijvel, is plots overleden in Asse

Voormalig Brussels topgangster Alain Moussa is vrijdagavond op 71-jarige overleden in Asse na een hartaanval. Moussa werd in de jaren tachtig veroordeeld voor meerdere overvallen en kwam enkele jaren geleden nog in het nieuws toen hij zijn voormalige kompanen De Staercke en Salesse aanduidde als leden van de Bende van Nijvel.

In de jaren tachtig was Moussa lid van de beruchte “Bende van Baasrode”, een groep overvallers die haar naam kreeg na de overval op het postkantoor van Baasrode, een deelgemeente van Dendermonde. Onder leiding van beruchte gangsters als Philippe De Staercke en Dominique Salesse overvielen ze juweliers, postkantoren, banken en geldtransporten. In 1987 werden ze daarvoor veroordeeld. De bende gebruikte zware wapens en gedroeg zich als getrainde militairen, maar doden vielen er niet bij haar overvallen.

Door hun werkwijze werd al snel de vraag gesteld of ze ook gelinkt konden worden aan de Bende van Nijvel, die in dezelfde periode minstens 28 mensen vermoordde, vooral bij overvallen op supermarkten. Dat de leider van de Bende van Baasrode, Philippe De Staercke, gezien werd bij de Delhaize van Aalst, kort voor de Bende van Nijvel daar haar laatste overval pleegde, versterkte dat vermoeden nog. Mogelijk was De Staercke daar op verkenning, al is hij nooit veroordeeld voor betrokkenheid bij de Bende van Nijvel. In 2021 schreef Moussa op Facebook dat hij wist wie er achter de overvallen van de Bende van Nijvel zat in de jaren tachtig zat.

Hij wees daarbij naar zijn oud-bendeleiders De Staercke en Salesse. Moussa werd toen door de politie opgepakt voor ondervraging, maar later weer vrijgelaten. Of hij echt nieuwe informatie heeft aangebracht, is tot op vandaag nog niet duidelijk. In het onderzoek naar de Bende van Nijvel werden in het verleden reeds meerder linken gelegd naar de regio Asse en Dendermonde maar bewijzen werden hier nooit voor gevonden.

Topartikels bij Goeiedag.be