Ex- Staatssecretaris en burgemeester van Asse Paul De Keersmaeker overleden (93)

Paul De Keersmaeker, ex burgemeester van Kobbegem en de latere van de fusiegemeente Asse, gewezen Kamerlid, staatssecretaris en Europarlementslid voor de CVP, is vrijdagochtend thuis overleden. Hij werd 93 jaar.

De Keersmaeker was een zoon van de brouwersfamilie van de brouwerij Mort Subite uit Kobbegem. Hij burgemeester: van 1959 tot 1976 van Kobbegem, en later van 1977 tot 1984 van de gemeente Asse.

De Keersmaeker was ook Kamerlid van 1968 tot 1995, en zetelde van 1979 tot 1981 in het Europees Parlement. Hij stond bekend als een dossierkenner, voorstander van de Vlaamse zaak , en tegen de verfransing in de randgemeenten rond Brussel door fusies te bewerkstelligen. De Keersmaeker onderhandelde ook mee over het Egmontpact in e regering Tindemans.

Van 1981 tot 1992 was De Keersmaeker staatssecretaris voor Europese Zaken en Landbouw in vijf regeringen onder Wilfried Martens. Hij liet zich opmerken met zijn succesvolle aanpak van de varkenspest, en verzette zich in 1982 ‚Äď toen Belgi√ę voorzitter van de Europese Raad was ‚Äď tegen de Britse blokkering van de landbouwprijzen.

Na zijn politieke carrière nam De Keersmaeker heel wat bestuursmandaten op in verschillende bedrijven, waaronder Interbrew (Inbev), Domo, KBC, Tractebel, Nestlé, en WDP. In 1997 kreeg De Keersmaeker de titel van baron.

De Keersmaeker was al verschillende jaren ziek en overleed vrijdagochtend thuis. De begrafenisplechtigheid vindt vrijdag om 11 uur plaats in de kerk van Kobbegem.

Topartikels bij Goeiedag.be