TL-lamp mogelijk oorzaak van brand in lompenfabriek

Een in brand gevlogen TL-lamp is naar alle waarschijnlijkheid de oorzaak van de zware industriebrand in Mollem van afgelopen vrijdag. Daar brandde een loods die gebruikt werd voor kledingverwerking en een aanpalende woning volledig uit.

De brand bij het lompenbedrijf Globale Trading in de industriezone Z.5. Mollem vrijdagmiddag was ongemeen hevig. Voor de hulpdiensten zat er dan ook niets anders op dan de loods en een aanpalende woning gecontroleerd te laten uitbranden. “Onze teams waren klaar met de bluswerken rond middernacht”, zegt Alain Habils van brandweerzone Vlaams-Brabant West. Een lange werkdag dus als je weet dat de oproep van de brand om 11.40 uur in de voormiddag is binnengelopen.

“Samen met de Civiele Bescherming en een privéfirma moesten we dan ook alle smeulende kleding uit elkaar halen met verrijkers om goed te kunnen nablussen. Ook de loods werd ondertussen helemaal afgebroken. Een ploeg bleef in de nacht van vrijdag op zaterdag ook stand-by om eventuele opflakkeringen meteen in de kiem te smoren.”

Ondertussen heeft een brandexpert die aangesteld werd door het parket Halle-Vilvoorde ook meer duidelijkheid kunnen scheppen over de oorzaak. “Volgens de eerste vaststellingen betreft het een accidentele brand, ontstaan in een TL-lamp die spontaan in brand gevlogen is”, meldt Carol Vercarre van het parket. “De kunststof die daaruit lekte is vermoedelijk op een stapel textiel terecht gekomen en zo heeft de brand zich kunnen verderzetten. De branddeskundige zal op een later tijdstip nog eens terugkeren.” Bij het parket hebben ze ook geen weet van eerdere problemen bij het bedrijf.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk