Omwonenden Stillemanssite zijn vele wantoestanden beu

Nog geen twee weken geleden brandde een leegstaand kantoorgebouw uit op de Stillemanssite in Zellik. Het was het zoveelste incident in een lange reeks en voor de bewoners van de aanpalende Jan Tieboutstraat is de maat nu vol. In een brief gericht aan de gemeente Asse eisen ze een reactie en vooral actie van het gemeentebestuur. Dat doen de bewoners door nog eens de lange lijst met incidenten van de laatste weken op te sommen. Hoewel de site hermetisch afgesloten is en officieel niet bewoond is, resideren er de laatste tijd verschillende nieuwe bewoners in de verschillende leegstaande gebouwen op de site.

“Dat resulteert in verschillende stroompannes omwille van pogingen tot het aftappen van elektriciteit. Fluvius was het uiteindelijk zo beu dat ze besloten om de elektriciteitskast in kwestie letterlijk te verplaatsen”, staat te lezen in de brief. Omwonenden van de site werden naar eigen zeggen ook al geïntimideerd door de nieuwe bewoners van de site. “Bovendien zijn er bij hen ook veel nachtelijke discussies en ruzies. Daarbij komt ook het nachtlawaai dat soms aanhoudt tot 3 uur ‘s nachts. Dat gaat dan van gelal, gooien met de poort tot zelfs afbraakwerken met een slijpschijf.”

De omwonenden sommen hierboven de problemen van de laatste weken op maar er zijn al langer wantoestanden aan de gang op de verloederde Stillemanssite. “De voorgaande jaren blijken achteraf een opbouw naar de ontploffing van de strontkar die de Stillemanssite geworden is. Van clandestiene autohandelaars met nachtelijke discussies, wapens trekken op elkaar, intimideren en bedreigen van de omwonenden, snelheidsovertredingen, rijden zonder kentekens, geluidsoverlast enzovoort, een clandestiene lompentrafficant die onmogelijk in orde kon zijn inzake brandveiligheid met lompen tot tegen het plafond, overduidelijke illegale tewerkstelling van mensen uit het Oostblok, vrachtwagens die heel de straat blokkeren tot verschillende kerken, een rattenplaag, sluikstort en verschillende brandstichtingen in andere delen van de site: de pret kon niet op.”

Door de aanhoudende problemen vrezen de buren ook voor hun veiligheid. “Er is aangetoond dat er heel wat asbest aanwezig is op de site. Stel je even voor dat dat bij een volgend incident in brand schiet. Beseft de gemeente eigenlijk dat er wel degelijk zoiets bestaat als schuldig verzuim? Het is dringend tijd voor actie en wij vragen heus geen onmogelijke inspanningen.

Bij waarnemend burgemeester Peter Verbiest (N-VA) weerklinkt een diepe zucht wanneer we om een reactie vragen. “Ruim een jaar geleden leverde de gemeente een sloopvergunning af waarmee Matexi de hele boel kan afbreken. Maar zij wachten op sloopsubsidies. De burgemeester blijft telkens druk uitoefenen en er zal binnenkort een hartig woordje met hen gepraat worden. Ook wij willen dat alles afgebroken wordt, hoe rapper hoe liever. Maar het is Matexi dat die knoop moet doorhakken. Met een burgemeestersbesluit zouden we zelf kunnen ingrijpen en beslissen om de sloop te starten, maar dan zou de gemeente alle kosten moeten dragen. Dat is echt de allerlaatste optie.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk