Asse is klaar voor een hondenweide

Groen gemeenteraadslid Cecile Sillis stelde op de gemeenteraad van 22 maart 2021 voor om hondenweides in Asse aan te leggen. Het gemeentebestuur is dit idee genegen. Een eerste hondenweide zal mogelijk in het Kerremanspark in Zellik gerealiseerd worden. 

De hond is nog steeds de beste vriend van de mens. Bewijs: door Corona wandelen meer mensen dan tevoren en dus ook meer honden. Maar die beste vriend is wel verplicht om op het openbaar domein aan de leiband te lopen. Een probleem voor honden van een eigenaar met een kleine tuin of zelfs geen tuin. Nooit kan zo een hond in Asse zijn zin doen of zich uitleven.

De oplossing? Simpel: vele steden en gemeenten hebben één of meerdere hondenweides ingericht: een omheind stuk grond, deels bosje, deels wei, enkele natuur- en avontuurelementen (een omgevallen boom bv.), een tunnel om door te lopen, zitbanken voor de baasjes. Hoe aangenamer ingericht, hoe aantrekkelijker het zal zijn!“Wij denken in de 1ste plaats aan gemeentegrond in Asse centrum en Zellik. Maar op termijn en in de ideale wereld zou er een hondenwei moeten zijn in elke deelgemeente van Asse zodat mensen geen excuus meer hebben om hun hond ergens anders te laten loslopen, zoals bv. in een wei met drachtige schapen of tussen waardevolle fauna en flora.” zegt raadslid Sillis. Open, groene ruimte is een schaars goed in de Vlaamse rand. Toch vindt Groen één (of meer) diervriendelijk(e) speelplein(en) belangrijk voor honden: naast het loslopen, kunnen zij er socialiseren met andere honden (en andere mensen). Hetzelfde geldt voor de puppy’s. Dat is natuurlijk gedrag voor een hond en verhoogt zijn dierenwelzijn.—–

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk