Aantal coronabesmettingen in Asse neemt toe, al lijken ze voorlopig erg verspreid te zitten

Met omgerekend 69 besmettingen op 100.000 inwoners dook de gemeente Asse maandag op in de top 10 wat betreft het aantal coronabesmettingen in Vlaanderen. Concreet hebben de afgelopen zeven dagen 23 mensen positief getest. Burgemeester Koen Van Elsen (CD&V) volgt de situatie nauwgezet op, maar maakt zich voorlopig nog niet al te veel zorgen. “De besmettingen zijn niet terug te brengen tot één locatie of evenement. Het zijn veelal individuele gevallen verspreid over het hele grondgebied”, meldt hij. Als burgemeester krijgt hij specifieke informatie over elke besmetting. “Jongeren zijn het vaakst besmet, al zijn er soms ook koppels waar man en vrouw besmet zijn. In onze woonzorgcentra en de scholen zijn er voorlopig geen besmettingen. Als gemeente zitten we dus boven de alarmdrempel maar de scholen zitten in code geel en blijven dus open.”

Om het aantal besmettingen te doen dalen, wil de burgemeester geen draconische maatregelen nemen. “We gaan verder inzetten op individuele contact tracing via de eerstelijnszone AMALO en bekijken of we hier ook het OCMW bij moeten betrekken. Voorts zetten we de intensieve controles op de horeca voort en willen we snel ingrijpen bij samenscholingen. Ook voor en na schooltijd is er verhoogd toezicht. Omdat we spreken van individuele gevallen verspreid over de hele gemeente, is het moeilijk om specifieke maatregelen uit te vaardigen voor de hele gemeente. Maar als we in een bepaalde straat of wijk meerdere besmettingen vaststellen, kunnen er wel extra maatregelen afgekondigd worden”, besluit burgemeester Van Elsen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk