Het gemeentebestuur heeft het plan opgevat om een nieuwe kunstencampus te bouwen op de voormalige bisdomsite die recent werd aangekocht. De Kapel van de Zwartzusters en het gebouw van vzw ’t Spiegeltje worden hierin niet betrokken.
Het Assese gemeentebestuur maakte bekend wat het van plan is met de recent aangekochte site gelegen aan de N9. De gemeente kocht deze site aan van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel voor een prijs van 1,63 miljoen euro. Op termijn moet op deze site de nieuwe kunstencampus voor kunstenacademie August De Boeck verschijnen. “Het gebouw waarin vzw ‘t Spiegeltje zit, laten we ongemoeid. Ook van de beschermde Kapel van de Zwartzusters maken we een apart restauratiedossier. De andere leegstaande gebouwen zoals de voormalige crèche en het gebouw van het CLB gaan onder de sloophamer”, verduidelijkt schepen van Cultuur Geert Heyvaert (CD&V).
Omdat de bisdomsite nauw aansluit aan het CC, de bibliotheek, het Oud Gasthuis en het erfgoedmuseum, wil het gemeentebestuur al wat met cultuur te maken heeft onderbrengen op één site waarbij de onderlinge verbondenheid een belangrijke rol speelt. “De bouw van de nieuwe kunstencampus is een goede zaak voor heel wat cultuurverenigingen in Asse. Onze kunstenacademie August De Boeck telt vandaag al ongeveer 1.300 leerlingen in onze vestiging in Asse en meer dan tweeduizend zelfs als je onze afdelingen in onder meer Ternat en Affligem meetelt. Het is al langer onmogelijk om al deze leerlingen in Asse op één locatie onder te brengen. Het huidige academiegebouw in de Neerstraat is verouderd en te klein waardoor we moeten uitwijken naar andere locaties in Asse. Met de bouw van de kunstencampus zullen we iedereen op een locatie kunnen onderbrengen”, zegt schepen van Kunstonderwijs Joris Van den Cruijce (N-VA).
Ontwerpbureau
Eens de kunstencampus klaar is, zullen ook andere cultuurverenigingen er gebruik van kunnen maken. “Ook Harmonie Sint-Cecilia, de podiumverenigingen en het Hopduvelcomité zullen er hun stekje krijgen. Op de nieuwe campus komt ook een zaal waar verenigingen etentjes kunnen organiseren. Onder de campus moet een ondergrondse parking komen. De komende maanden gaan we met alle betrokken culturele partners en anderen zoals De Gilde, De Ziener en ‘t Smiske bekijken hoe de kunstencampus zal functioneren. Zo willen we komen tot een heuse kunstenas in onze gemeente.
Het gemeentebestuur gaat nu via een wedstrijd op zoek naar vijf ontwerpbureaus met een kwaliteitsvol voorontwerp. Een jury zal in november het winnende bureau kiezen. Tijdens de ontwerpfase zal er dan ook advies gevraagd worden aan de betrokken actoren. In 2023 hoopt men de nieuwe kunstencampus te kunnen openen. Voor de Kapel van de Zwartzusters is er voorlopig nog geen nieuwe functie. Hiervoor wordt een apart restauratiedossier opgesteld. Eens de nieuwe kunstencampus klaar is, zullen de oude gebouwen in de Neerstraat verkocht worden.